Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: ‘Barış İçin Bu Fırsatı Değerlendirmeliyiz’

Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen üçlü toplantı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın liderliğinde İstanbul’da başladı. Toplantıya, Türkiye’den MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın yanı sıra Rusya ve Ukrayna’dan üst düzey yetkililer katıldı. Rusya’dan Vladimir Medinski ve Mihail Galuzin gibi isimler, Ukrayna’dan ise Rüstem Umerov ve Serhiy Kyslytsia gibi yetkililer hazır bulundu.
‘Barış yolunda ilerlemek için bu fırsatı değerlendirmek zorundayız’, açılış konuşmasında belirten Bakan Fidan, tüm tarafların barışa olan güçlü taahhütlerinin yeni bir fırsat penceresi açtığını ifade etti. Fidan, Rusya ve Ukrayna’nın doğrudan görüşmelere hazır olmalarının bu kritik aşamayı mümkün kıldığını vurgulayarak, tarafların barış veya yıkım yollarından birini seçmeleri gerektiğini dile getirdi.
‘Ateşkesin bir an evvel hayata geçirilmesi kritik önem taşımaktadır’, diyen Fidan, her geçen günün daha fazla can kaybına neden olduğunu ve ateşkesin müzakerelerle eş zamanlı olarak sağlanmasının önemine işaret etti. Bakan Fidan, müzakerelerin liderler toplantısının temelini oluşturacağını ve barışa ulaşmanın mümkün olduğuna inandıklarını belirtti. Türkiye’nin savaşı sona erdirme ve barışı sağlama konusunda kararlı olduğunu ifade ederek, barış için gerekli her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Murat Horoz-Berk Soydan