Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya İle İlişkileri Geliştirme Niyetini Vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya İle İlişkileri Geliştirme Niyetini Vurguladı
04:31 - Şubat 18 2026 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile kapsamlı görüşmelerde bulundu. Erdoğan, Türkiye ve Etiyopya arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi konularını ele aldı. Kendi ifadeleriyle, bu ziyaret Etiyopya ile ilişkilerin daha da güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Ziyaretin bir diğer önemli aşamasında Türkiye ve Etiyopya yetkilileri, çeşitli sektörlerde iş birliği anlaşmalarını imzaladılar. Enerji, madencilik, tarım ve eğitim alanlarında yapılan anlaşmalar, iki ülke arasında 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşma yolunda önemli birer kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Erdoğan, Türkiye’nin Etiyopya’daki ikinci en büyük yatırımcı olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Erdoğan, Etiyopya’da bulunan Türk müteahhitlik firmalarının, özellikle demiryolu, ulaşım, fabrika ve enerji nakil hatları gibi alanlarda üstlendikleri projelerden bahsetti. Bu projelerin, bölgedeki 20 bin Etiyopyalıya istihdam sağladığını ve Türkiye’nin bölgedeki ekonomik varlığını pekiştirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya ve Somali arasında arabuluculuk yaptıkları Ankara Süreci’ne de değinerek, bölgedeki barış ve istikrarın korunmasına yönelik Türkiye’nin kararlı duruşunu sergiledi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacakları bilgisini paylaşarak, bu konuda Etiyopya ile iş birliğinin devam edeceğine olan inancını belirtti.

Son olarak, Etiyopya halkına ve yöneticilerine gösterdikleri misafirperverlik için teşekkürlerini ileten Erdoğan, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin gelecekte daha da güçleneceğine olan inancını ifade etti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi