Coronavirüs Türkiye’de Ne Zaman Biter?

Coronavirüsün Türkiye’de ne zaman biteceği kesin olarak bilinmemektedir. Virüs için henüz bir aşı ve ilaç geliştirilip, uygulanmaya başlanmadığı için kesin tarih tahmin edilememektedir. Fakat bilim insanlarına göre ilacın ve aşının bulunup uygulanmaya başlanması ve hayatın normale dönmeye başlaması ve Coronavirüsün Türkiye’de sona ermesi 2021 senesinin bahar aylarını bulacaktır.
Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?
Coronavirin başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Ateş,
- Öksürük,
- Solunum sıkıntısı,
- Baş ağrısı,
- Kas ağrısı,
- Boğaz ağrısı,
- Burun akıntısı,
- İshal,
- Mide bulantısı,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
- Zatürre’dir.
Yazılı belirtiler, bu belirtilerin mevcut olduğu kişilerin Coronavirüs’e yakalandığını kesin olarak göstermez. Bunlar sadece belirtilerdir. En az 3 tanesinin şiddetli bir şekilde kendini göstermesi durumunda hastanelere başvurulabilmektedir.
Coronavirüs Zararları Neler?
Coronavirüsün zararları arasında solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispne bulunmaktadır. Ayrıca ağır vakalarda pnömoni, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve bunların sonucu olarak ölüm gözlenebilir. Bununla birlikte Coronavirüse yakalandıktan sonra tedavi görüp iyileşen kişilerin bile solunum yollarında (Ciğerler) kalıcı hasar oluşabilmektedir.
Coronavirüs Ne Zaman Türkiye’ye Girdi?
Coronavirüsün Türkiye’ye giriş tarihi resmi olarak 10 Mart 2020’dir. 10 Mart 2020 tarihinde ülkemizde Coronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığı açıklanmış, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen açıklamada tüm personel izinlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiği duyurulmuştur. Daha sonra yeni Coronavirüs Türkiye (2019-nCoV) kontrol merkezi olarak Bilim Kurulu oluşturulmuştur. Hastalığa yönelik tanı, vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlanmıştır. Coronavirüs salgını nedeniyle 21 Mart 2020 itibariyle 68 ülkeye uçuş yasağı uygulanmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın emri ile 16 Mart 2020 Pazartesi saat 10.00 itibariyle de 81 ilde pavyon, diskotek, bar, gece kulüpleri geçici süreyle faaliyetleri durdurulmuştur. Virüs korunma protokolü kapsamında aynı zamanda geçici süre ile tüm toplu ibadetler yasaklanmıştır. 65 yaş ve üstü, 20 yaş ve altı ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için bir takım istisnalar dışında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.
Coronavirüs Yiyecek ve İçeceklerden Bulaşır mı?
Coronavirüsün yiyecek ve içeceklerden bulaştığına dair henüz bir bulgu bulunmamıştır. Yalnızca Bilim Kurulu’nun virüsün yayılmasına önlem amacıyla, çiğ veya az pişmiş etlerin yenilmemesi hususunda uyarısı bulunmaktadır.
Hamile Biri Coronavirüs’e Yakalanırsa Bebek Riske Girer mi?
Hamile birinin Coronavirüs’e yakalanması bebek için risk durumu oluşturmaktadır. Geçmişteki Coronavirüs çeşitlerine (SARS ve MERS salgınlarında) yakalanan hastalarda, düşükler ve ölü doğum vakaları bildirilmiştir. Coronavirüs bulaşıcır, bebek ise anneye göbek bağı ile bağlıdır. Bu nedenle gerçekleşme olasılığı kesin olmamakla birlikte, hamile bir kadının Coronavirüs’e yakalanması durumunda plasenta dolayısıyla bebek de virüse yakalanabilmektedir.
Coronavirüs Evcil Hayvanlardan Bulaşır mı?
Coronavirüsün evcil hayvanlardan bulaştığına dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Özellikle kediler ve köpekler son salgına yol açan Coronavirüs için ara konak olarak tespit edilmemişlerdir.
Coronavirüs Diyeti Var mıdır?
Coronavirüs’den korunmanın diyeti mevcuttur. Coronavirüsten ve diğer enfeksiyon hastalıklarından korunmak için beslenme öğünlerinde sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Uzmanlara göre özellikle C vitamininden zengin bir menü olmalı, bu sağlanamıyorsa C vitamini takviye gıdaları alınmalı, bol sıvı tüketilmeli, ayran, taze meyve suyu, bitki çayları tercih edilmeli, günlük en az 2 litre su tüketim kuralı asla ihlal edilmemelidir. Coronavirüs bağışıklık zayıflığı nedeniyle bünyeyi etkisi altına alabildiği için özellikle bu dönemde fast – food yiyecek tarzından ve az uykudan kaçınılmalı, sağlıklı gıdalara yönelim sağlanmalıdır.