Çocuk Doğurma Yoluyla Ceza İnfazını Erteleten Hırsızlar İçin Hukuki Tadilat Çağrısı
2005 yılında yürürlüğe giren 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanunu’nun 16. maddesi, 18 aylık veya daha küçük çocuğa sahip kadın hükümlülerin cezalarının geçici olarak ertelenmesine olanak tanır. Ancak bu düzenleme, son zamanlarda kötüye kullanıldığına dair endişeleri beraberinde getirmiştir.
Samsun’da yaşanan bir olayda, 60’tan fazla hırsızlık suçundan kaydı bulunan ve 65 yıl 10 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan Saniye G., çocuklarını da kullanarak suç işlemeye devam etmiştir. Bu durum, infaz ertelemesinin suistimal edildiğini gözler önüne sermektedir.
Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruda, infaz ertelemesi düzenlemesinin sınırlanması gerektiği vurgulanmış, suç ve ceza politikalarının etkinliği ile toplum güvenliğinin sağlanması adına düzenleme yapılması önerilmiştir.
Benzer şekilde Bursa ve Samsun’da benzer suistimaller yaşanmış, bu durumlar yetkililer tarafından dikkatle incelenmiştir. Uzmanlar, infaz ertelemesinin çocukların korunması amacı taşıdığını belirtse de, yetersiz denetim ve sınırlamaların ciddi toplumsal riskler oluşturduğunu ifade etmektedir.
Yaşanan bu olaylar, infaz ertelemesi düzenlemesinin gözden geçirilmesi ve daha sıkı kontrollerle yeniden düzenlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Adalet Bakanlığı’nın konuya ilişkin atacağı adımlar merakla beklenmektedir.
Muhammer Ay


