Bu çocuklar Aşık Veysel’in izinden gidiyor

Bu çocuklar Aşık Veysel’in izinden gidiyor
13:49 - Mart 21 2019 Perşembe

Sivas’ta İl Özel İdare İlkokulunda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açılan kursa katılan öğrenciler burada bağlama çalmayı öğreniyor.

Aşıklar şehri olarak bilinen Sivas Halk Ozanı Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Ruhsati’nin memleketidir. Sivas’ta yeni aşıklar yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi’nin işbirliği ile kurslar düzenleniyor. İl Özel İdaresi İlkokulunda açılan kursta öğrenciler dersler bittikten sonra okulda kalıp bağlama çalmayı öğreniyor. 40 öğrencinin katıldığı kursta öğrenciler hem eğleniyor hem de öğreniyor. Kursa devam eden öğrenciler kısa sürede birçok türküyü çalmayı öğreniyor. Bu kursa katılan öğrenciler ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun izinden gidiyor.

İl Özel İdaresi İlkokulu okul Müdürü Kenan Başköy, “Cumhurbaşkanımızın yol gösterdiği 2023 vizyonunda Milli Eğitim Bakanlığımızın da yol haritasını çizdiği vizyonda çocuklarımızı dolu dizgin hazırlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 6 aydır bağlama kursumuzda 40 öğrencimizle bu etkinliğimize devam ediyoruz. Sivas’ın hem bir kültür şehri, hem de aşıklar şehri olması nedeniyle bağlama kursuna önem veriyoruz. Yaklaşık 300 öğrencimize bu sanatsal ve kültürel etkinliklere devam etmektedir” dedi.

Halk Eğitim Merkezi saz eğitmeni Gökhan Çınar ise açılan kurs ve yapılan bu çalışmanın yeni ozanların yetişmesinde önemli olduğunu vurgulayarak, “Sivas aşıklar diyarıdır. Türküler yaşanmışlıkları anlatır diğer müzikler gibi değildir. Türküler genelde yaşanmışlıkların sonucu ortaya çıkar. Çocuklarımıza geçmişimizden gelen yaşanmışlıkları türkülerle, bağlamayla özümseyerek büyümelerini istiyoruz. Kademe kademe ilerliyoruz. Önce giriş kademesi daha sonra orta kademe ve üst kademe olarak devam ediyor kurslarımız. Çocukların ilgileri çok güzel ilk başladığımız zaman iki grup açmaya çalıştık her gruba 50 öğrenci başvurdu. İçlerden seçme yapmak zorunda kaldık. Kurslarımız sürekli devam edecek. Yeni aşıklar yetiştiriyoruz. Çocuklar gerçekten yetenekli ve istekliler” diye konuştu.

Kursa gönüllü olarak katılan örenciler ise Halk ozanı Aşık Veysel’in izinden gitmek istediklerini ve bağlama çalmayı çok sevdiklerini söylediler.