Amasya’nın Son Semavercisi: İstanbul’dan Dönüş Yapan Bir Usta

Amasya’nın Son Semavercisi: İstanbul’dan Dönüş Yapan Bir Usta
11:05 - Ağustos 2 2025 Cumartesi

Amasya’nın tarihi Taşhan bölgesinde babasıyla semavercilik yaparak büyüyen Hamdi Küçük, 12 yıl önce İstanbul’a giderek taksicilik yapmaya başlamıştı. Ancak babasının vefatı ve zorlu şartlar altında geçen taksicilik yıllarından sonra, 47 yaşındaki Küçük, memleketine geri döndü ve aile mesleği olan semaverciliği devam ettirme kararı aldı.

Şehirdeki diğer semaver ustalarının vefat etmesiyle, Hamdi Küçük, Amasya’nın kalan tek semavercisi oldu. Atölyesinde, 27 parçadan oluşan sac malzemeleri kullanarak ve coğrafi işaretli bakır semaverler üreterek zanaatını sürdürüyor.

‘İstanbul’daki taksicilik hayatım zordu’ diyen Küçük, ‘Babamın vefatı ve zorluklar nedeniyle taksiciliği bırakıp yeniden semaverci oldum. Burada bir ürün ortaya çıkarmak çok zevkli’ şeklinde konuştu.

Usta, semaverlerinden çay içenlerin aldıkları zevke inandığını belirterek, mesleğin devamlılığı için çırak yetiştirmek istediğini ifade etti. Tarihi Taşhan çevresinde daha önce beş semaverci bulunurken, şimdi sadece Hamdi Küçük kalmış. 76 yaşındaki esnaf Osman Zengin ise ‘Artık usta yetişmiyor, bakırcılık ve semavercilik unutulmaya başladı’ dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi