Adana’da Ayçiçeği Tarlaları Sarı Renklerle Büyülüyor

Çukurova’nın bereketli topraklarında yetişen ve ‘günebakan’ olarak bilinen ayçiçekleri, yapraklarını açarak bölgeyi sarı tonlarına büründü. Bu görkemli manzara, fotoğrafçılar için doğal bir stüdyo haline geldi. Adana, Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor ve bu durum çiftçilerin ürünlerini güneşe döndüklerinde daha da anlam kazanıyor.
‘Ayçiçeği bizim için vazgeçilmez’, diyor Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan. Ekim alanlarının genişlemesinin beklendiği bu dönemde, ne yazık ki beklenen artış yaşanmadı. Geçtiğimiz yıl 650 bin dönüm alanda ekilen ayçiçeği, bu yıl da aynı seviyede kaldı.
‘İklim değişikliği üretimi tehdit ediyor’, diye ekliyor Doğan. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ve bu yılın da kurak geçmesi, ayçiçeği verimini olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde yaşanan zorluklar, ayçiçeğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Şu anda dönüm başına verilen 732 lira destek yetersiz kalıyor ve çiftçiler desteklerin artırılmasını umut ediyor.
‘Kilogram fiyatı 20 lira olmalı’, diyor Doğan. Geçen yıl kilogram başına 11-13 lira arasında değişen fiyatlar, Trakya’da 20 lira seviyesine ulaştı. Eğer Adana’da da bu seviyelere ulaşılırsa, çiftçilerin ekonomik durumu bir nebze olsun iyileşecek.
Umutcan İşledici – Elif Ayşenur İşledici