15 Temmuz Şehit Anneleri O Geceyi Anlatıyor: Acılar ve Gururlar
15 Temmuz 2016’da Türkiye, FETÖ’nün kalkıştığı darbe girişimiyle sarsıldı. O gece yaşananlar, yıllar sonra dahi şehit annelerinin anlatımlarıyla hafızalarda tazeliğini koruyor. “Hainler aslan gibi oğlumu şehit ettiler, 2 çocuğumuz yetim kaldı,” diyerek acısını dile getiren Şehit Köksal Kaşaltı’nın annesi Sıttık Kaşaltı, oğlunun o gece Külliye’de görevde olduğunu belirtti. Son konuşmaları ve sonrasında yaşanan acı dolu saatler, Kaşaltı ailesinin hayatını derinden etkiledi.
Şehit Feramil Ferhat Kaya’nın annesi Şengül Kaya ise, o günün doğum günü olduğunu ve gelininin kendisi için sürpriz hazırladığını anlattı. Oğlunun “Mutlu oldun mu anne” sorusunu “Evet” diye yanıtladığını ve kısa bir süre sonra yaşananlarla dünyalarının alt üst olduğunu ifade etti. Ferhat Kaya ve arkadaşı Şehit Ahmet Çakır’ın, darbe girişimini fark edip annelerine dikkatli olmalarını söyledikleri o anlar, Kaya’nın hafızasında tazeliğini koruyor.
“Önceden bir benim oğlumdu, şimdi koca Türkiye’nin oğlu oldu,” diyerek oğlunun şehitlik mertebesine ulaşmasının gururunu yaşayan bir diğer şehit annesi Necla Koç, oğlunun düğün hazırlıkları yapıldığı sırada şehit olduğunu ve bu acının tarifsiz olduğunu dile getirdi. Oğlunun vatanına olan sevgisiyle dolu olduğunu belirten Koç, darbe girişiminde yitirdikleri canların acısının hala yüreklerinde olduğunu ifade etti.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ölüm haberi üzerine şehit anneleri, acılarının hafiflememiş olduğunu ve adaletin tam manasıyla yerine getirilmesini beklediklerini belirtti. “Soğumuyor içimiz, soğumaz da,” diyen Şengül Kaya, yaşananların unutulmadığını ve unutulmayacağını vurguladı.
15 Temmuz, Türkiye’nin demokrasi tarihinde karanlık bir leke olarak kalmaya devam ediyor; ancak şehit ailelerinin yaşadıkları, onların kahramanlıkları ve fedakarlıkları unutulmuyor. Şehit annelerinin gözünden anlatılan bu hikayeler, milli birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.



