Zeytinyağındaki hatalar

Zeytinyağındaki hatalar
11:00 - Kasım 25 2020 Çarşamba

Edremit Körfezi’nde zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi devam ediyor. Bölgenin kalitesi ve lezzeti ile tanınan zeytinyağları raflarda yerini almaya başladı. Pek çok tüketicinin zeytinyağını yanlış bilgilerle tükettiğini belirten Öğr. Gör. Mücahit Kıvrak, “Özellikle zeytinyağının donma kısmı bize çok geliyor. Üniversiteye de çok geliyor. Zeytinyağının donma sıcaklığı 8 dereceden kristalleşme ile başlar ve eksi 30-35 dereceye kadar düşebilir. Bu nedenle zeytinyağının buzdolabına konduğunda donması zeytinyağı için bir kalite kriteri değildir. Asla ve kata. Zeytinyağının donarak daha kaliteli veya daha düşük kalitede olduğunu anlayamayız. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz ”.

Zeytinyağının kalitesinin veya saflığının buzdolabına konarak anlaşılamayacağını belirten Kıvrak, “Kimyasal özelliklerine ve duyusal özelliklerine bakıldığında zeytinyağının gerçek mi saf mı ve kaliteli mi olduğunu anlayabiliyoruz. Üreticilerimiz ve tüketicilerimiz buzdolabına koyarak bunu anlamaya çalışıyorlar. Bu bir hata ”dedi.

Zeytinyağı ile ilgili bir diğer yanlış bilginin de zeytinyağı ile kızartılmasına izin verilmemesi olduğunu belirten Mücahit Kıvrak, “Bir başka yanlış algı ise ‘Zeytinyağından kızartma yapılmaz’. Aslında zeytinyağı ile çok iyi bir kızartmadır. Zira zeytinyağı, sıcağa karşı en dayanıklı yağlardan biridir. 240 santigrat dereceye kadar sigara içme noktası var. Evlerimizde güvenle kızartmada zeytinyağı kullanılabilir. Pazar raflarında gördükleri yanlış algılar ve reklamlarla kesinlikle kandırılmamaları gerekir. Zeytinyağı en iyi kızartma yağlarından biridir ”dedi.

Emrah Elmas

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi