Yunanistan S-300’ü test etmeye hazırlanıyor

Yunanistan S-300’ü test etmeye hazırlanıyor
16:00 - Ekim 20 2020 Salı

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre Yunan Silahlı Kuvvetleri, Girit Meydanı’nda konuşlandırılan S-300 hava ve füze savunma sistemini test etmeye hazırlanıyor.

Girit Adası’nda NATO’ya bağlı atış sahasında deneme atışları yapmaya hazırlanan Yunanistan’ın, sistemi modernize etme ve S-400 sisteminin yeteneklerine yaklaştırma planları üzerinde çalıştığı belirtildi.

Kıbrıs Rum yönetimi, 1997 yılında Rusya’dan Türkiye’ye askeri teçhizat karşılığında tedarik sağlayan sistemin cevabına Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Yunanistan’a devredildi.

Uzun süre atıl kalan sistem, bakım ve onarımlarının tamamlanmasının ardından 2013 yılında devreye alınmıştır. Daha önce 13 Aralık 2013 tarihinde ateşlenen sistemin, 7 yıl sonra ikinci deneme atışını yapması planlanıyor.

Güvenlik uzmanları, NATO üye ülkelerinin Yunanistan’ın planlanan deneme çekimine ses çıkarmamasına tepki gösterdi.

Uzmanlar denilen bu ikiyüzlü yaklaşım, Türkiye’nin ciddi hava ve füze tehditleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’ye kasıtlı teknoloji transferi, teslimat programı, fiyat ve ortak yapımlar gibi güvenlik endişelerini gidermek için geçerli ve hayati bir gereklilik doğrultusunda bölgesel hava savunma sistemini tedarik eden S-400 uzun menzilli olarak Uzmanlar, bu konuda Türkiye’ye yönelik yaptırımların açıklanamaz olmadığını vurguladı.

Bu konuda Türkiye aleyhine konuşan uzmanların Yunanistan’ın faaliyetlerine sessiz kalması dikkat çekici olarak nitelendirildi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi