Yunan papazı Aya Sofya ve Cumhurbaşkanı Erdoğan övgüde bulundu: ‘Erdoğan bize öğretti’

Yunan papazı Aya Sofya ve Cumhurbaşkanı Erdoğan övgüde bulundu: ‘Erdoğan bize öğretti’
15:00 - Temmuz 30 2020 Perşembe

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifinin 86 yıl sonra ibadete açılması için yankıları devam ediyor. Yunan Rahibi Evangelos Papanikolaou geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da Ayasofya Camii-i Şerif’in açılmasından sonra Atina yönetimini eleştirdiğinde, “Girit’teki Türkler bir manastırı kapatmadılar, ancak Yunanistan’daki Othonas’ın emriyle birçok manastır ve kilise kapatıldı. Ayasofya’nın bir müzesi olması daha iyidir, insanların saygı ile ziyaret edebileceği bir ibadet yeri olması daha iyidir. “Türklerin olduğu yerde her zaman daha iyilerdi” dedi Rahip Papanikolaou. “Şimdi Ayasofya için özür dileriz. Ayasofya, Ayasofya’yı koruyan Türkler olmasaydı düşecekti. Böyle büyük bir binayı kim koruyabilir. Türkler korundu.” Papanikolaou’nun açıklamaları ülke çapında yankılanmaya devam ederken, bu sefer çarpıcı açıklamalar geldi Başpiskopos Lambros Fotopulos dan.

Yunan papazı Erdoğan’ı Ayasofya’da Cuma namazı için övdü

Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi eski Yunan Yüksek Mahkemesi Avukatı Primaz Lambros Fotopulos, Yunan hükümetinin ağır eleştirisini yapan “Erdoğan’ın Dersi” başlıklı bir makale yayınladı. Ayasofya-i Kebir-i Camii Şerifinin ibadet için açılmasıyla ilgili konuşan Fotopulos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış duruşuna değindi. Yunan papazının makalesinde, Ortodoks topluluğunun Ayasofya’da bir ritüele layık olmadığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Peygamber ve imparatorların orijinal dinine uygun olarak dua ettiğini belirtti.

“Ayin yapılırsa binlerce Ortodoks kemiği sızlanır”

Fotopulos, “Bugün Ayasofya’da bir Ortodoks ritüeli yapılsaydı, bu kutsal yerden geçecek ve Tanrı’nın insanlarla nadir buluşmasını deneyimleyecek binlerce Ortodoks kemiği ele geçirilecekti. Çünkü ön sırada inanılmaz insanlar, kâfir politikacılar, aforoz edilmiş devlet idarecileri, Papa temsilcileri, kardinaller ve yüzleri kameralara yansıdılar. ”

Yunan rahip, “Metropolitans ve rahipler gösterişli ritüelleri ile hoş bir konumda olacaklardı,” dedi. “Kadın bakan ve milletvekilleri bedenlerini dar pantolonları veya havadar kıyafetleriyle göstereceklerdi. Fanatik milliyetçiler paganlarla tehdit ederek bayraklarını sallayacaklardı. Ateist büyükelçiler, yabancı devlet temsilcileri, hepsi her zamanki gibi aynı şovda yapmaya devam edeceklerdi. ”Ayasofya’nın ibadete yeniden açılmasına dokundu.

“Erdoğan Kuran’ı mütevazı bir dindar gibi okudu”

Ayasofya’nın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Cuma namazına hitap eden Fotopoulos, “Erdoğan İncil’in orijinaline uygun bir dua düzenledi. Nasıl Davut halkın peygamberi olduğu gibi, Antlaşma Sandığı düşmanların elinden kurtarıldığında, onu devraldı ve tebrik etti ve Erdoğan da aynısını yaptı. Kuran’ı alçakgönüllü bir adanmış gibi okudu ve toplulukla diz çöktü. Bunu, Hıristiyanlığın büyük bayramlarında halkı ile birlikte diz çöküp dua eden imparatorlar gibi yaptı. ”

Yunan papazı “Erdoğan bize bir ders verdi” dedi. “Ayasofya’dan sonraki ilk dua eşsiz bir nezaket haline geldi. Erkekler ve kadınlar her biri saygı ve titizlikle ayrı yerlerde dua ediyorlardı.”

Manol Kostidis

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi