Yükümlülüklere uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira ceza

Yükümlülüklere uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira ceza
14:00 - Kasım 4 2020 Çarşamba

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Türkiye’den günlük 1 milyondan fazla sosyal ağ sağlayıcılarının yabancı menşeli erişimleri, temsilcilerinin ve raporlama yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için son tarihi belirledi. Kurum, bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıları, özellikle Facebook, Instagram, Twitter, YouTube ve sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira para cezası verdi.

Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde reklam yasağı uygulanacaktır.

Bakan Yardımcısı Sayan’ın açıklamalarına göre, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıları 10 milyon lira para cezasına çarptırılacak. Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcısına bu kez 30 milyon TL para cezası verilecek. İkinci idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde reklam yasaklanacaktır.

Bant genişlikleri daraltılacak

Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde internet trafiği bant genişliği yüzde 50 azalacak. Zorunluluğa uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 oranında azalacak.

Sosyal Medya Kanunu olarak da anılan 7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Kanuna göre, Türkiye’deki sosyal medya şirketi temsilcisi, 2 Kasım’da sona erdi. Bu süre zarfında bazı sosyal medya şirketleri Türkiye temsilcisini seçerek BTK’ya rapor verdi. BTK’ya 10 sosyal medya şirketi temsilcisi tarafından süre tanınan Türkiye’de henüz milyon lira idari para cezası verildi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi