Yerli ve milli ‘Akıllı Bebek Bezleri’ dünyaya açılıyor

Yerli ve milli ‘Akıllı Bebek Bezleri’ dünyaya açılıyor
10:00 - Ekim 3 2020 Cumartesi

Akıllı çocuk bezleri İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa tarafından üniversite-sanayi işbirliği ile geliştirildi. Dünyada bir ilk olan akıllı bebek bezi, yüzeyine yerleştirilen özel solüsyon sayesinde renk değiştiriyor ve bebeğin idrarında enfeksiyon olup olmadığını gösteriyor.

İdrar yolu enfeksiyonu nedeniyle yeğeninin böbreğinin işlevini yüzde 80 kaybettikten sonra “akıllı bebek bezi” üretme fikrini ortaya atan şirket CEO’su Özcan Arkan, yerli ve milli ürünün dünyaya açıldığını söyledi. . “Akıllı Kumaş” ile ilgili olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Arkan, projenin oluşturulmasından bu yana gelinen son durumu anlattı.

Yıllardır çocuk bezi üreten bir firma olduklarını belirten şirket yetkilisi Özcan Arkan, “4-5 yıl önce yeğenimin hastalığı nedeniyle sürekli doktorlara gidiyorduk. Çocuğun geçirdiği sık idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle böbrek sorunu meydana geldi. Bu kararı bu hastane sürecinde verdik. Bebek bezi, insan sağlığı hakkında fikir veren ve idrar alan bir üründür. Bu nedenle bir bebek bezi üreticisi olarak ürünü farklılaştırıp ayırt edemeyeceğimize bağlı olarak Pine Smart’ı geliştirdik ve bezindeki sıkıntılarını anlatamayan çocukları ailesine bildirecek bir sistem kurduk ”dedi.

“Kumaşın dış yüzeyinde pembe bir şerit halinde renk değişimi oluşuyor”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ile ortak geliştirilen bir ürün olduğunu dile getiren Arkan, “Türkiye ve tüm dünyada patenti alındı. Dünyada ilk ve tek. Bu ürünün temel amacı; Çocuklarda bakteriyel idrar olduğunda trakt enfeksiyonu, bebek bezinin dış yüzeyindeki pembe bir şerit renk değiştirir.Bu nedenle aileler çocukların enfekte olduğunu görerek hızlı bir şekilde doktora başvururlar.Bu sayede erken teşhis sağlanır.Bu hastalık daha az antibiyotikle aşılır, çünkü sağlık kurumuna gitmek daha hızlı. Böylece çocuğa daha az zarar veriliyor ”dedi.

“Çok iyi geri dönüşler alıyoruz”

Akıllı bezin 2 buçuk ay önce bulunduğunu söyleyerek Türkiye pazarına “Çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Hastalarımızın çoğu çocuklarda herhangi bir belirti olduğunda bez kullanıyor. Pembe renk oluştuğunda hastaneye başvuruyorlar. Bu sonuç hastane idrar kültürlerinde de doğrulanıyor. Bu nedenle hem hekimlerimiz hem de ailelerimiz çok memnun ”dedi.

“Yerli ve milli ürün olarak tüm dünyaya ihracat yapmayı hedefliyoruz”

Ürün Arkan, Türkiye’de yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Yurtdışında bazı medya kanallarına konu oldu. Şu anda iki ülkeye ihracat yaptık. Kıbrıs ve Azerbaycan’a. Hatta bu günlerde Amerika’dan çok güzel siparişler bile aldık. Bu üçüncü ihracatımız olacak, yoğun talep var zaten 50’den fazla ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Pine Smart’ı yerli ve milli ürün olarak tüm dünyaya ihraç etmeyi hedefliyoruz ”dedi.

“Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli ve güzel bir örneğidir”

Pandemi sürecinde ailelerin hastaneye gitmek istemediğini kaydeden Arkan, “Pandemi süreci insanların alışkanlıklarını değiştirdi. Pek çok insan, aile artık hastanelere gitmek istemiyor. Hastanede enfeksiyon kapma riski vardır. Bu tür ürünler, insanların kendilerini evde kontrol etmelerine ve bir enfeksiyon olup olmadığını tespit etmelerine olanak tanır. Bu sayede hem aileler hem de hekimler için işleri kolaylaştırıyoruz. Bu ürün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile ortak ürünümüzdür. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bu ürünün patentinin ortağıdır. Gelişim sürecinde öğretmenlerimiz bizimle bire bir çalıştı. Sonunda böyle bir ürün çıktı. Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli ve güzel bir örneğidir. Böyle bir işbirliğinin yerli ve milli bir ürüne dönüşmesi ve tüm dünyaya ihraç edilmesi bizim için çok değerli ”dedi.

Caner Sönmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi