Yeni Zelandalı camiye saldıran Tarrant ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı

Yeni Zelandalı camiye saldıran Tarrant ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı
12:00 - Ağustos 27 2020 Perşembe

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki cami saldırısıyla ilgili davada karar duruşması sona erdi. 15 Mart 2019’da Christchurch’te düzenlenen terör saldırısının katili Brenton Harrison Tarrant, 51 Müslümanı öldürdüğü ve 40 kişiyi yaraladığı gerekçesiyle yargılanıyordu. Katil zanlısı Tarrant, 4 gündür devam eden duruşmalarda, terör saldırısında hayatını kaybedenler ve yaralananların yakınları ile yüzleşti. Tarrant, 51 cinayet, 40 cinayete teşebbüs ve 1 terör saldırısı dahil olmak üzere kendisine yöneltilen tüm suçlamaları kabul etti.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı

Yargıç Cameron Mander, Christchurch Yüksek Mahkemesi’nin duruşmasında 29 yaşındaki Avustralyalı terörist Tarrant’a verilen cezayı açıkladı. Mander, terörist Tarrant’ın 51 cinayet, 40 cinayet teşebbüsü ve bir terör suçundan hüküm giydiğini ve şartlı tahliyesiz müebbet hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Yargıç Mander, terörist Tarrant ile konuştu, “Benim gözlemime göre, verdiğin zarar için asla özür dilemedin. Odaklanman kendin ve kendini içinde bulduğun pozisyon gibi görünüyor.” Mander, “Hayatınız hapiste ne kadar uzun olursa olsun, yaptıklarınızı telafi edeceğini sanmıyorum. Ölçtüğüm kadarıyla kurbanlarınıza karşı herhangi bir empatiden yoksunuz,” dedi Mander.

Al Noor camisinin imamı Gamal Fouda, “Sevdiklerimizi hiçbir ceza geri getirmeyecek. Aşırılık yanlılarının hepsi aynı. Din, milliyetçilik veya başka herhangi bir ideoloji kullanıyorlar. Tüm aşırılık yanlılarını, nefreti temsil ediyorlar. Ama biz varız. bugün buradayız. Sevgide, şefkatte, Müslümanlar ve gayrimüslimlere, müminlere. İnançsızlara saygı duyuyoruz ”dedi.

Başbakan Ardern kararı memnuniyetle karşıladı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, terörist Tarrant’a verilen müebbet hapis cezasının ardından, “Artık gün ışığını görmeyeceği için rahatladım” dedi. Başbakan Ardern, “15 Mart travması kolay iyileşmiyor, ancak bugün umarım teröristin adını duymak veya hatırlamak için bir nedenimiz vardır. Bir ömür boyu tam ve mutlak sessizliği hak ediyor.” “Bu, Yeni Zelanda’da benzeri olmayan bir suçtu ve şimdi daha önce hiç görmediğimiz bir ceza verildi,” dedi Ardern. Başbakan Ardern, “Hiçbir şey acıyı ortadan kaldıramaz” dedi, “Ama umarım tüm bu süreç boyunca Yeni Zelanda’nın kollarını etrafınızda hissettiniz ve önümüzdeki günlerde de hissetmeye devam edeceksiniz.”

Öte yandan 15 Mart 2019’da terörist Tarrant, Christchurch’teki Al Noor Camii’ne yarı otomatik silahla saldırdı ve Cuma namazı için toplanan Müslümanları vurdu. Tarrant, katliamını kameraya kaydetti ve Müslüman karşıtı bir marş çaldı. Tarrant, Al Noor Camii’nde yakın mesafeden 44 kişiyi öldürdü, ardından yakınlardaki Linwood banliyösünde ikinci bir camiye saldırarak 7 kişiyi daha öldürdü.

ALAKALI HABERLER

İfadesini değiştiren Christchurch kötü adamı Tarrant, tüm suçlamaları kabul etti

ALAKALI HABERLER

Yeni Zelanda’da camilere saldıran Tarrant 50 cinayetten yargılanacak

ALAKALI HABERLER

Terörist Tarrant kale manzaralı bir odada mahsur kaldı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi