Yargıtay’dan ehliyetsiz işçiye kötü haber

Yargıtay’dan ehliyetsiz işçiye kötü haber
17:00 - Aralık 13 2020 Pazar

İşyerinden tazminatsız olarak kovulduğunu iddia eden işçi, 1. İş Mahkemesine başvurdu. Haksız yere işten çıkarıldığını, mobbinge uğradığını, sanık işyerinde haftanın 7 günü çalıştığını, resmi ve dini bayramlarda izin alamadığını belirten işçi, sabah 08.00-18.30 saatleri arasında, 12.30-23.00 saatleri arasında çalıştığını iddia etti. Resmi ve dini bayramlarda hafta sonları çalıştığını, ek ücret ödenmediğini, yıllık izinlerinin kullanılmadığını, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta sonu tatili için alınacak faizle birlikte bildiren işçiler maaş, yıllık izin ücreti, resmi ve bayram tatili iş ücreti cezası talep edildi.

Davalı işveren ise davacının iş sözleşmesi İş Kanunu’nun 25 / 2’sidir. Davacının, aynı işyerinde çalışanlara karşı küfürlü konuşma yapan, çalışanlara baskı, tehdit ve hakaret kullanan bir kişi olduğunu iddia etti. Yıllık izin ve genel tatil ödeme alacaklarının ödendiğini belirten işyeri, davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme davayı kısmen kabul etmeye karar verdi. Davalı işverenin karara itiraz etmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi. Kararını geçtiğimiz günlerde açıklayan Daire, işyerinde meslektaşları ile ihtilafa düşen işçilerin tazminatsız işten çıkarılmasının önünü açtı. Karar şunları söyledi:

Davacı işçinin iş sözleşmesinin davalı işverenin başka bir işçisini taciz etme gerekçesiyle feshettiği dosyadaki bilgi ve belgelerle teyit edildi. Fesih öncesinde birden fazla işçinin işverene yazılı olarak başvurduğu ve davacının taciz / hakaret sözlerinden şikayet ettiği de tespit edildi. Şikayetçilerden bazıları da tanık olarak dinlenmiş ve ifadelerinde aynı iddiaları dile getirmişlerdir. Davalı işverenin fesih haklı olduğu düşünülürse, delil durumuna göre kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının kabulüne karar verilmesi yanlıştır. Mahkeme kararı oybirliğiyle bozuldu. “

Süleyman Aydın

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi