Yargıtay’dan babalara ‘soyadı’ müjdesi

Yargıtay’dan babalara ‘soyadı’ müjdesi
12:00 - Temmuz 25 2020 Cumartesi

Boşanmış çiftler için Yargıtay’ın kararından sonra kocasını 2016 yılında boşanmış bir anne ‘kendisine verilen anne çocuğun soyadını değiştirebilir’, soyadını mahkeme emrine değiştirdi ve kızlık soyadını verdi. Karara itiraz eden baba, yerel ve üst mahkemeler davayı reddettiğinde davayı Yüksek Mahkemeye getirdi. Avukat Ferit Yıldırım’ın yürüttüğü davada verilen itiraz ve gerekçeler sonucunda, Yargıtay, kendisine verilen anne aile adını değiştiremediği takdirde babanın aile adını değiştiremeyeceğini tespit etti.

Babanın kötü bir şöhreti varsa, annenin soyadını değiştirme hakkı olduğunu belirten Avukat Ferit Yıldırım, “Anne boşanmış eşinin soyadının çocuğunun hayatını olumsuz etkileyeceğini kanıtlarsa soyadını değiştirebilir. Babası bir terör örgütünün üyesi olan bir suçla ilgiliydi, aynı kötü şöhretli bir üne sahip ve bu da annenin kanıtlaması halinde çocuğa zarar verecek, mahkeme çocuğun soyadını değiştirebilecek. ”

Velayet eden anne çocuğun soyadını istediği gibi değiştirmeyecek

Velayetin çocuğun soyadını değiştirmek için yeterli olmadığını belirten Yıldırım, “Velayet hakkı bağlamında, anneye sınırsız bir yetki verildiğine dair bir karar vardı, aslında, Yüksek Mahkeme, burada sınırsız yetki yok ve “ne zaman istersem soyadını değiştiriyorum” fikri doğru değil. Ve dedi ki, mahkemeye bir sebep göstererek bunu değiştirebilirsin. “Sadece velayet almak çocuğun soyadını değiştirmek için yeterli olmayacaktır.”

Çocuklarının soyadı değiştiğinde babalara karşı dava açıldı

Evlilik 2009’da sona ermesine rağmen, çocuğun babasının soyadı düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Avukat Yıldırım, “Bu iptalin ardından boşanmış anneler çocuğun soyadını almak için çeşitli davalar açtılar. Reddedilen bu davalardan sonra, konu Anayasa Mahkemesine gitmiş ve Anayasa Mahkemesi bir karar vererek velayet hakkına sahip olan annenin soyadının değiştirilebileceğine karar vermiştir. Burada bir kriter öne sürüldüğünden, daha önce tamamlamış ve soyadı değişmiş olan çocuklar için yeni bir dava açıldı. Başka bir deyişle, baba, çocuğun soyadının daha önce değiştirildiğini, herhangi bir gerekçe verilmediğini ve velayet hakkına dayandığını iddia ederek, babanın soyadını almak için yeni bir dava açabilir. . ”

Yargıtay: ‘Çocuğu aranızdaki hesaplaşmaya ekleme’

Yüksek Mahkemenin ‘faiz’ kriteri ile belirsizliği engellediğine dikkat çeken Yıldırım, “Artık bundan sonra gördüğümüz davalarda hedefimiz açık olduğuna göre, soyadı menfaatlerde ise değiştirilebilecek Aksi takdirde soyadını sadece velayet kullandığından değiştiremez. Ne yazık ki, toplumdaki boşanmadan sonra, bu sorun kişisel yerleşimler nedeniyle sömürülebilir, çünkü bunlardan birçok örnek gördük ve bu kapatıldı ve karar, ‘Çocuğu aranızdaki hesaplarla karıştırmayın. , ” dedi Yüksek Mahkeme ve çocuğun yüksek bir menfaati varsa, aile ismini değiştireceğiz veya dava reddedilecek. ”

Resul Yanbul

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi