Whatsapp’taki konuşmalarınız gelecekte görünebilir

Whatsapp’taki konuşmalarınız gelecekte görünebilir
13:00 - Ocak 11 2021 Pazartesi

Türkiye’nin büyük bir bölümünde kullanılan Whatsapp, kullanıcı gizlilik sözleşmesini içeren bir onay metni gönderdi. Bu karar kullanıcıların kafasında soru işareti oluştururken, birçok kişi farklı sohbet platformlarına yöneldi. Avukatların yorumları Whatsapp’ın kararına geldi.

Whatsapp’ın güncelleneceğini belirten Avukat Buket Nurşah Tekışık, “Whatsapp’taki tüm verileriniz Facebook veri tabanına aktarılacak, yani tüm yazışmalarınız, resimleriniz ve videolarınız sizin izninizle Facebook’a verilecek. Tabii ki şirket ‘kabul etmek zorundasın’ demiyor. Nazikçe kabul etmezseniz Whatsapp hesabınızın kapatılacağını söylüyor. Bu yasal olarak mümkün mü? Üzgünüm, mümkün. Çünkü firma size uzun bir yazı seçeneği sunuyor. “Kabul etsen de etmesen de” dedi.

“Gelecekte yazışmalarla karşılaşabiliriz”

Buket Nurşah Tekışık, ‘Bugüne kadar tüm bu veriler Facebook şirketi tarafından saklanabilirken, tüm bu veriler yeni sözleşme ile işlenebilir ve yasal olarak kullanılabilir’ dedi Buket Nurşah Tekışık. Okullara kabullerde, hatta vize başvurularında bile ‘yasal olarak’ görünebilir. Bu verilerin sadece WhatsApp ve Facebook ile paylaşılmayacağını hatırlamakta fayda var. Tüm bu veriler Facebook Şirketler Grubu içindeki her şirketle ve ayrıca üçüncü şahıs şirketlerle paylaşılabilir. Aslında kabul ettiğiniz bu sözleşme ile Facebook şirketinin tüm bu verileri kullanıp satmasına ve ondan para kazanmasına izin vereceksiniz ”dedi.

Buket Nurşah Tekışık, Avrupa Birliği’ndeki ilgili mevzuatta kişisel verilerin işlenmesi, aktarılması, saklanma süresi, kullanım amacı ve imha politikasına ilişkin koşulların çok net bir düzenlemeye sahip olduğunu belirterek, “Mevzuatımızda da benzer düzenlemeler bulunmaktadır. . Öncelikle kişisel verilerin işlenmesine açık rıza verilmesi zorunludur ve bu Anayasamızın 20. maddesi ve kişisel verileri koruma kanunun 5. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Ancak WhatsApp uygulaması tarafından talep edilen bu rızanın yasal olarak açık rıza olup olmadığı tartışmalıdır. Yani; WhatsApp, uygulamayı kullanmak için size başka bir seçenek sunmaz. Irk, etnik köken, siyasi görüş, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık kıyafet ve üyelik, dernek, vakıf veya sendika üyeliği, sağlık, cinsel yaşam, ceza mahkumiyeti gibi veriler, kapsamı dahilinde özel nitelikli kişisel verilerdir. KVKK ve her ayrı rıza için zorunludur. WhatsApp, tüm bunlar için bir kerede rıza gerektirir ”dedi.

Fehime Kartal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi