Virüs bir yıl önce İspanya’daydı!

Virüs bir yıl önce İspanya’daydı!
06:00 - Haziran 28 2020 Pazar

Dünya çapında rekor seviyelere ulaşan koronavirüs vakalarında her geçen gün yeni veriler ortaya çıkmaktadır. Son birkaç haftada Amerika kıtasında etkili olan virüs, Mart ve Nisan aylarında İspanya, Fransa ve İtalya’da on binlerce can aldı. Bununla birlikte, Barselona Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının çalışması, virüsün, Wuhan’da (Çin) görüldüğünü resmen açıklanmadan çok önce İspanya’da görüldüğünü ortaya koydu. Daha önce Fransa, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki davaların, resmen ortaya çıkmasından birkaç ay önce ülkelerinde gerçekleştiğini belirlemişti.

BİRİNCİ DURUM TARİHİ: 12 MART 2019

Barselona Üniversitesi’nden araştırmacılar 12 Mart 2019’da İspanya şehrinde kanalizasyon örneklerinde virüs tespit ettiklerini açıkladılar. Daha önce kanalizasyon örneklerini inceleyen bilim adamları, koronavirüsün bu yılın Ocak ayının ortasında, ilk vakanın onaylanmasından bir ay önce İspanya’da bulunduğunu ortaya koydu. Yeni bir çalışma yürüten araştırmacılar, Ocak-2018 ve Aralık-2019 arasındaki dokuz farklı tarihten itibaren donmuş atık su örneklerini analiz ettiler. 12 Mart 2019 örneğinde bulunan düşük seviyeler hariç tüm numuneler SARS-CoV-2 genetik materyalinin varlığını ortaya koydu. Bilim adamları tarafından elde edilen sonuçlarla, koronavirüsün, isyanda resmen ilan edilmesinden neredeyse bir yıl önce Barselona’nın atık suyunda bulunduğu ortaya çıktı.

İspanya Halk Sağlığı ve Sağlık İdaresi Derneği’nden Dr Joan Ramon Villalbi, “Sadece bir sonuç olduğunda, her zaman daha fazla veri, daha fazla çalışma, daha fazla örnek istersiniz. Ancak, kesinlikle ilginç. ”

Bulguları değerlendiren ekip, yeni koronavirüsün ortaya çıkmasından önceki aylarda bildirilen bazı şiddetli grip vakalarının aslında Covid-19 vakaları olabileceğine dikkat çekti. Barselona Üniversitesi araştırmacıları, “Bazı tanımlanamayan grip vakaları 2019-2020 sezonunda Covid-19 vakalarını maskelemiş olabilir.” Dedi. Araştırma ekibi yazarlarından biri olan İspanyol Viroloji Derneği başkanı Albert Bosch, “Covid-19 ile enfekte olanlara, halk sağlığı önlemleri alınmadan önce yanlışlıkla grip teşhisi konmuş olabilir.” Dedi. İspanyol bilim adamlarının çalışmaları medRXiv’deki tahkim mahkemesinin onayına sunuldu.

İTALYA’DA AÇIKLANDI

İtalya’daki bilim adamları, kanalizasyon suyu örnekleri üzerine bir araştırmada virüsün Aralık ayında ülkede olduğuna dair kanıt buldu. İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü 18 Aralık’ta İtalya’nın kuzeyindeki Milano ve Torino’daki örneklerde genetik virüs izlerinin bulunduğunu doğruladı. Fransız bilim adamları, Aralık ayının sonunda, ilk resmi davadan bir ay önce belirlenen bir Fransız vatandaşının enfekte olduğunu keşfettiler. ABD’deki ilk hasta Ocak ayında Washington’da teşhis edildi, ancak aynı bölgedeki iki hastanenin Aralık 2019’da benzer semptomlar yaşadıktan sonra viral antikorlar için pozitif test ettikleri açıklandı. 10 milyon insanı enfekte eden ve 500.000 insanı öldüren virüsün.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi