Videolu Haber Nedir?

Videolu Haber Nedir?
14:30 - Haziran 10 2020 Çarşamba

Haberlerin video ile sunulması özellikle son yıllarda internet haber yayıncılığı alanında zorunluluk haline gelmiştir. Videolu haberlerin temel özellikleri şunlardır:

  • Videolu haberler genel internet haberleri içinde en çok tıklanan haberlerdir.
  • Videolu haberler doğrudan haberin ve haberde iletilen olayın gösterimi olduğu için okuyucular tarafından takip edilirler.
  • Videolu haberler bazen basın kurumlarının ve ajansların görüntüleri olmakla beraber artık gümünüzde sıradan vatandaşların da cep telefonu kameraları ile çektikleri videolu haberler en büyük haber sitelerinde dahi yayınlanmaktadır.
  • Videolu haberler aynı zamanda haberin okuyucu tarafından daha inandırıcı bulunmasını sağlayan bir kanıtı niteliğindedir.

Videolu Haberlerin Avantajı Nedir?

Videolu haberlerin en önemli üstünlüğü haberin anlatımının video ile desteklenmesinden gelir. Videolu haberlerin başlıca avantajları şunlar olmaktadır:

  • Videolu haberler habere ve haberi yayınlayan haber sitesine olan güveni artırır. Zira haber ile birlikte onun kanıtı olan video da haberi okuyan tarafından anında izlenmektedir.
  • Videolu haberler özellikle okuma konusunda daha az istekli olan günümüz toplumunda tüm insanlar tarafından daha çok tercih edilmektedir.
  • Videolu haberler gerçekleşmiş ve haber değeri olan bir olayın canlı olarak insanların görüntülemesini sağlar. Bu sayede insanlar haberi sanki yaşandığı andaki gibi izleyebilir.
  • Videolu haberlerin sayısı arttıkça haber sitesi daha çok tıklama alır ve ayrıca videolu haberlerde insanlar haber sitesinde çok daha uzun süre kalırlar.

Videolu Haberler Daha Çok Mu İlgi Görür?

Videolu haberlerin çok izlenmesinin sebebi insanların haber okumaya gerek kalmadan video ile haberi talip edebilmesidir. Videolu haber yayınlayan sitelere ilgi bu sebeple daha fazladır. Diğer yandan videolu haberler sesli olarak da izlendiği için insanlar kendilerini haberin içerisinde hissedilir.

Bunun yanında artık videolu haberlerde hemen hemen tüm haber siteleri alt yazı da koymaktadır. Bunun sebebi hem haberleri işitme engelli kişilerin de takip edebilmesi ve ayrıca insanların sesli haber izleyemediği örneğin iş yeri veya toplu taşıma araçları gibi yerlerde haberleri izlerken haber sesini de alt yazı ile takip edebilmeleri kolaylığından kaynaklanır.

Yapılan araştırmalar alt yazılı videoların insanlar tarafından alt yazı olmayan videolara göre çok daha fazla oranda izlendiğini ve insanların bu videoları daha uzun süre haberden çıkmadan izlediklerini ortaya koymuştur.

Videolu Haberler Nerede Yayınlanır?

Videolu haberlerin yayınlandığı haber araçları aşağıdaki gibidir:

  • İnternet haber siteleri,
  • Mobil haber portalları,
  • Haber ajansları,
  • Twitter, facebook ve instagram gibi sosyal medya araçları,
  • Youtube gibi video yayın siteleri.

Videolu haber yapacak olan sitelerin artık çok fazla video altyapılarının olmasına bile gerek yoktur. Zira bu siteler Youtube gibi siteler aracılığı ile haberlerini bunların veri tabanlarında koruyarak okuyucularına yayınlayabilmektedir.

Günümüzde internet bağlantısının hızlanması ile beraber videolu haberler insanlar tarafından hem evde hem de mobil cihazlar ile rahatlıkla takip edilmektedir. Bu sebeple haber sitelerinin mobil uygulamasında mutlaka videolu haberlere yer verilmekte ve okuyucu tarafından da oldukça yoğun ilgi görmektedir.

En Çok İzlenen Videolu Haberler Nelerdir?

Videolu haberler içinde en çok talep görenler genellikle güncel ve anlık haberlerdir. İnsanlar videolu haberler ile gündemi takip etmeyi sevmektedir. Diğer yandan daha uzun ve detaylı haberler videolarını da takip eden çok sayıda insan vardır.

Bazı durumlarda haber siteleri siyasi veya medyatik kişiler ile yapılan röportajları, spor haberleri ile ilgili olarak yayınlanan maç özetlerini ve golleri veya tartışma programlarını dahi videolu haber olarak yayınlamaktadır. Bazı haber siteleri videolu haberlerini belli bir süre sonra kaldırırken bazı siteler bunları arşivlemektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi