Vefakar Baba 36 yıldır engelli oğluna bakıyor

Vefakar Baba 36 yıldır engelli oğluna bakıyor
10:12 - Haziran 21 2020 Pazar

Uzun yıllar Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Ezinespor’da futbol oynayan Hasan Üçer, evlendikten sonra futboldan ayrıldı ve evlendikten kısa bir süre sonra çocuk sahibi oldu. Üçer çiftinin acı dolu günleri Umut isimli çocukları 6 ay sonra bayılmaya başladığında başladı.

36 yıldır çocuğu için hayatını kaybeden Hasan Üçer, kimseden maddi yardım talep etmez. Yaşadığı tek göz odasında hem epileptik hem de zihinsel engelli oğluna bakan Üçer, “Maddi olarak gözlerim yok, manevi yardım istiyorum. Temizlik istiyorum, çocuğu kontrol etmelerini istiyorum. ‘Pozisyonu nedir?’ Diye sormalarını istiyorum. Beni böyle yalnız bırakmamalılar. ”

Karısı 16 yıl önce öldükten sonra çocuğuna tek başına bakan Hasan Üçer, “Oğlum şimdi 35 yaşında. 6 aydan beri ona bakıyorum. Neden baba olarak bakıyorum? Allah’ı arıyorum. Çünkü bu geçici bir dünya, eğer Tanrı bana hayat verirse, ölene kadar ona bakacağım. ”

Şehirde dolaşıp doktorlara götürmek

6 aylıkken rahatsızlığına başlayan ve onu doktorlara götüren acı veren baba, yaptığı şey ve yaptıkları için bir tedavi bulamadığını söyledi ve “6 aylıkken, annesini emerken bayılma. Boynunu havalandırdığında üzgündüm. Ertesi gün oğlumu ilk iş olarak İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere götürdüm. Her şeyi hallettim. Doktorlara, profesörlere götürdüm. Beynin bir grafiğini aldılar ve doktor bana oğlumun epilepsiden muzdarip olduğunu söyledi. ”

“Annesi Umut’un hüznünden vefat etti”

Evlenerek evlendiği karısının, çocuklarının hastalığına katlanamayacağını ve bu üzüntü yüzünden öldüğünü belirten Üçer, “Annesi Umut’un hüznünden öldü. Üzüntü, hüzünle gitti, öldüğünden bu yana 16 yıl geçti. Tanrı bize başka bir çocuk verirdi ama Umut’un durumundan sonra başka bir çocuk istemedik. Doğduğumdan beri oğluma bakıyorum. Umut’u doktorlara geri götürürsek geçip geçmeyeceğini söylediler. Allah aldığım şeyi herkese verir. Oğlun acısını düşmanıma vermesine izin verme. Doğduğumdan beri çekim yapıyorum. Kimsede yanılmıyorum. Diyelim ki 75 yaşındayım, bu ülkede en ufak bir suçlu yok. Herkes beni tanıyor. ”

“Futbol bana bir şölen gibi geldi mi dedin?”

Hala bir futbol aşığı olduğunu ve uzun yıllar sonra bile tek eğlenceli olduğunu söyleyen Üçer, “İyi bir futbolcuydum. Benim zamanımda; Bana cezalar, köşeler ve serbest vuruşlar kullandı. 3-4 yabancı oyuncu vardı, eğer yaparsanız, ikinci ligde oynayacaklardı. Onlarda oynadım ve cezalandırıcıydım. Topu 8 yıl oynadım. Allah rahmet etsin, arkadaşlarımın çoğu öldü. Şimdi Ezine’de eski futbolculardan 5-6 kişi var. Ben bir futbol oyuncusuyum. Herkesin bir tadı var, benimki futbol. Futbolun bana ziyafet gibi geldiğini mi söyledin? Duruma göre her akşam gidip futbol izliyorum. ”

“Maddede gözlerim yok, manevi yardım istiyorum”

Devletten aldığı paranın onun için yeterli olduğunu ve maddi yardım istemediğinin altını çizen acı verici baba, “Maddi gözüm yok, manevi yardım istiyorum. Temizlik istiyorum, çocuğu kontrol etmelerini istiyorum. Onun pozisyonunun ne olduğunu sormak istiyorum. Beni böyle yalnız bırakmamalılar. Kenara gidemem, eğer bir yere gidersem, 20 dakikalık işim varsa, 10 dakika içinde dönmeye çalışırım. Bu çocuğumun durumu, yalnız kalmak tehlikelidir. Devletten yıllardır bakım parası alıyorum ve bununla başa çıkmaya çalışıyorum. Yaşadığım ev kira. Allah’tan kalan sadece bir dut ağacı var. ”

“3 yaşında bir çocuğun zihni Umut’ta değil”

Umut’un sevdiği ve sabah ve akşam üç öğün kaçırmayan yemekleri bilen Hasan Üçer, “Yıllarca her sabah kalkıp çocuğum için bir börek alırım. Allah uykulu olduğumu söylemeden beni korur, Hastayım. Çocuğumun öğleden sonra ve akşamları sevdiği yemeği sevdiğini, yemeklerini aldığını biliyorum. Akşamları televizyonu açıyorum, televizyon izliyor. 3 yıl hiçbir şey anlamıyor. Umut’ta yaşlı bir çocuğun aklı yok.

“Her baba bir baba olamaz”

Son olarak, Üçer bazı babaların çocuklarını ve ailelerini takdir etmediklerini belirterek, “Annesi Umut adını verdi. Bu ismi de beğendim. Umduk, ama hala istekliyiz. Allah böyle diyor. Umut’taki örüntüyü ve en iyi kelimeyi söyleseniz bile bunlar Allah’ın gücüdür. Üzgünüm, ama her baba bir baba olamaz. Diğer dünyayı düşüneceksiniz, Allah’ı seveceksiniz. Bu dünya gelir ve geçer. Bir general ya da sultan olsaydınız, gidilecek yer yerin altındadır. Ben onları tanıyan kişiyim. Ben baba olarak konuşuyorum; Oğlumun zihinsel engeli için üzülmüyorum ya da yürüyemediği için üzülmüyor, ancak epilepsi rahatsızlığı onu mahvediyor. Dünyadan üşüyorum. Hafif olduğunda, yarım saat, bir saat sonra geçer, ancak bazen daha uzun sürer. ”

Utku Yaşar Cüce – Erol Güngördü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi