Vatandaşlar Cuma namazı esnekliğinde camileri doldurdu

Vatandaşlar Cuma namazı esnekliğinde camileri doldurdu
16:00 - Ocak 1 2021 Cuma

Yeni tip corona virüs önlemleri kapsamında Perşembe akşamı 21.00’de başlayıp Pazartesi 05.00’e kadar süren sokağa çıkma yasağında Cuma namazı esnekliği uygulandı. Mardin’de vatandaşlar corona virüs önlemlerini takip ederek evlerine yakın camilerde taraf tuttu.

Kübra Nur Atik

Korona tedbirleri kapsamında Yeni Yıl kutlamalarının önlenmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere genelge gönderildi. Bu genelge kapsamında 4 Ocak Pazartesi günü saat 05: 00’te tamamlanan ve yılbaşı gecesi itibarıyla başlayan sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasak kapsamında Cuma namazına gitmek isteyen vatandaşlar, il / ilçe genel hijyen kararları doğrultusunda araç kullanmamak kaydıyla konutlarına en yakın camiye gidebilirler. Vatandaşlar, bu sınırlı izin ve Korana tedbirleri kapsamında yılın ilk Cuma namazını kıldılar. Kısıtlı koşullarda dahi Cuma namazını kılmanın mutluluğunu yaşayan vatandaşlar, mutluluklarını dile getirdi.

“Mesafeye çok dikkat edildi, her şey çok iyiydi.”

Aydın İlhan, “Çok şükür cemaatle birlikte yeni yılın ilk cumasını yaptı. Yeni yılda virüssüz bir yıl dilerim. İçerideki mesafe çok uygun. İnsanlar çok dikkat ediyor. Bu Cuma diğer Cuma günlerinden biraz daha uzundu. Bunlar genellikle işyerleri olduğundan, daha az insan ve biraz daha az sakin vardı. Mesafeye çok dikkat edildi ve her şey çok iyiydi. Bir başka vatandaşımız, “Devletimize tekrar teşekkür ediyoruz Elhamdülillah, Cenab-ı Hakk bize bağışını verdi. Daha kötü durumlarda olabilirdik. Allah bu günlerden bir an önce kurtulmamıza izin verecek ”dedi.

“Bugün hala Cuma namazını kıldığı için Tanrıya şükür”

Cuma namazını kılmaya gelen Veysel Yıldız, “Normal namazımızı kılıyoruz. Biz ibadetlerimizi yapıyoruz. Camilerimizde sorun yok. Normal dualarımızı kurallara uyarak yaparız. Herhangi bir olumsuz durumumuz yok. Herkes sosyal mesafesini korur. Önlemlere uyulur, dualar ve dini yükümlülükler yerine getirilir. Bununla bir sorunumuz yok. İçeride tüm önlemler alındı. Herkes sosyal mesafesini korudu. İçeride çok kalabalık değildi, normal yoğunluktaydı ve bir başka vatandaş zor günlerde Cuma namazına katılabilmenin bir nimet olduğunu belirterek, “Hastalık nedeniyle ibadet etmek iyi bir şey değil. Namazları gerektiği kadar düzgün kılmaktır. Allah’a şükür bugün Cuma namazını kılma imkânı bulmuştur. Bu, anlayanlar için bir nimet ”dedi.

Yeni yılın ilk cuma namazını Konya’da kıldı

Konya’da yeni yılın ilk Cuma namazı, corona virüs önlemleri kapsamında sosyal mesafeye saygı gösterilerek cami avlularında yapıldı.

Corona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı kısıtlamaları dün 21:00 itibarıyla başladı. Kısıtlama başladıktan sonra yılın ilk Cuma günü namaz kılmak isteyen vatandaşlar camilere koştu. Salgın nedeniyle evlerine yürüme mesafesinde camilere gidebilen vatandaşlar, sosyal mesafeyi takip ederek cami avlusunda veya boş yeşil alanlarda namaz kıldı. Kısıtlama Pazartesi günü 05: 00’da sona erecek.

Dökülen merhamet altında namaz kıldılar

Türkiye, 2021 yılında koronavirüs önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarına girdi. 2021 yılının ilk günü Cuma gününe denk geldiğinden, vatandaşlar kendilerine en yakın camiye giderek Cuma namazını kıldılar.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde sabah saatlerinde başlayan yağmur Cuma günü hafif bir şekilde devam etti. Tedbirler kapsamında vatandaşlar yağan yağmurda namaz kıldı. Sokağa çıkma yasakları kapsamında vatandaşlar kendilerine en yakın camiye yürüdü. Cuma namazında yağmurlu havaya rağmen camiler doluydu. İnegöl’de sabah saatlerinde başlayan yağmur, zaman zaman şiddetini azaltarak devam ediyor. Cuma günü hafif yağmur yağarken vatandaşlar, tedbirler kapsamında dışarıda getirdikleri seccadeler üzerinde namaz kıldı. Hafif yağmur altında kılınan dua güzel görüntüler ortaya çıkardı. Vatandaşlar namazdan sonra eve dönerler.

Seyfettin Aras

Vaka sayısının yüzde 70 azaldığı Elazığ’da vatandaşlar Cuma namazı için dışarı çıktı

Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı kısıtlamaları nedeniyle sessiz kalan Elazığ’da vatandaşlar Cuma namazına çıktı ve hafta sonları uygulanan tedbirlerle vaka sayısı yüzde 70 azaldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Covid-19 tedbirleri kapsamında yayınlanan genelge ile 4 Ocak 2021 Pazartesi günü sona erecek sokağa çıkma yasağı kısıtlaması devam ediyor. 80 saat sürecek kısıtlama kapsamında Elazığ’da sokaklar ve sokaklar yeni yılın ilk gününde sessiz kaldı. Cuma namazına gitmek isteyen vatandaşlar bugün sokağa çıktı. Birçok vatandaş, maske ve mesafe kurallarına uyarak camiye gitti. Araç kullanmadan camiye gelen vatandaşlar, belirlenen sosyal mesafe kurallarına göre yılın ilk cuma namazını kıldı ve evlerine döndü. Vali Erkaya Yırık da Cuma namazı için Yeni Cami’ye geldi. Vali Yırık, cami çıkışında yaptığı açıklamada, Elazığ’da Covid-19 vakalarının yüzde 70 azaldığını belirtti.

Vali Yırık: “Yüzde 70’e varan düşüş var”

Vali Erkaya Yırık, yılın ilk cuma namazını kıldıklarını belirterek, “Yeni Cami’de namaz kıldık. Vatandaşlarımıza kısıtlamaya uymaları, maske ve mesafe konusundaki çabaları için teşekkür ederim. Hijyen.Bütün bu itaatlerin bir sonucu olarak vaka sayımız önemli ölçüde azalmaya başladı, uzlaşmak zorundayız Vatandaşlarımız da aynı yönde önlemlerini sürdürmek zorunda. Testlerimiz ve sayılarımız oranında yüzde 30 500 test varsa 150 vakaya dönüşüyor. Şimdi bunu yüzde 15’e indiriyoruz. Test bin 300 vaka oldu. “70’lere doğru gelişen bir düşüş var. Umarım bu devam eder. “

Camiye geldiğini söyleyen vatandaşlardan Mehmet Namlı, “Allah bizden devletimizden razı olsun. Bu virüs salgınını ülkemizden 2021 yılında çıkarmak için Allah razı olsun. Camilerimizi ve bizim camilerimizi rahatlıkla ziyaret edebiliriz. Akrabalarımız. 2021’de Allah hepimizi korusun. Dualarımızı kılıp evimize döneceğiz. Devletin verdiği kurallara uyacağız ”dedi.

Salgının sona ermesini dileyen Ziya Balcı, “Bir an önce camide cemaatte olmak istiyorum. Direkt evden geliyoruz, buradan eve gideceğiz” dedi.

Kamil Can Kılıç – Rıdvan Yeşilırmak

Kısıtlama vatandaşları yürüyerek Cuma namazına geldi

Korona virüs salgını nedeniyle yeni yılın ilk gününde getirilen sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarının yanı sıra, Gaziantep’te yaşayan vatandaşlar da evlerinin yakınında Cuma namazı için yürüyerek camiye geldi.

Korona virüsü salgını nedeniyle Türkiye ile sokağa çıkma yasağı kısıtlamaları yeni yıla girdi. Sokağa çıkma yasağının ilk gününde Cuma namazına gitmek isteyen vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamasına uyarak evlerine yürüme mesafesindeki camilerde namaz kıldı. Gaziantep’te sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarına uyan vatandaşlar, Cuma namazı için evlerini terk etti. Vatandaşlar en yakın camilere giderek Cuma günü dua etti. Şehirde Ulu Cami’ye akın eden vatandaşlar, cami içinde ve bahçesinde namaz kıldı.

Namaz için seccade alarak camilere gelen bazı vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararından memnun olduklarını belirterek, kısıtlamaya rağmen Cuma namazını kılabilmekten mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Bazı vatandaşlar da 2021’de Türkiye’de omuz omuza durmak için kullandıkları duayı özlediklerini ve İslam’ın virüs hastalığından kurtulmak istediklerini söyledi.

Said Vakkas Yağcı – Muhammet Abdulkadir Esen

Tokat’taki tarihi cami bahçesinde yılın ilk cuma namazı kılındı

Tokat’ta vatandaşlar güneşli havalarda tarihi cami avlusunda yılın ilk cuma namazını kıldı.

Yeni yılın ilk Cuma namazı, corona virüs tedbirleri kapsamında kısıtlanan sokağa çıkma yasağına denk geldi. Cuma namazı kısıtlamadan muaf tutuldu. Vatandaşlar konutlarına en yakın camilerde Cuma namazını kıldı. Tokat’taki tarihi Ali Paşa Camii’nin bahçesinde Cuma namazını kılan vatandaşlar havadan görüntülendi. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat ederek dua eden vatandaşlar, yeni yıl için beklentilerini dile getirdi. Yeni yılda corona virüsü salgınının bittiğini ve ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirmek istediklerini belirten vatandaşlar, kısıtlamadan muaf ibadet edebilmekten mutlu olduklarını kaydetti.

Nurhan İçmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi