Vaşaklarla Yakın Temas: Mustafa Aslan’ın Unutamayacağı Anılar

Vaşaklarla Yakın Temas: Mustafa Aslan’ın Unutamayacağı Anılar
12:00 - Nisan 16 2023 Pazar

Sivas’ta doğa fotoğrafçısı olarak ünlenen Mustafa Aslan, ormanın hayaleti olarak da bilinen vaşağın görüntüsünü ve sesini kaydederek dikkat çekici bir başarıya imza attı.

Türkiye’de nadir olarak görülen vaşağı yakından görüntülemeyi başaran Mustafa Aslan, çektiği video ile izleyenleri şaşırttı. Vaşağın bir kaya parçasının üzerinde poz vererek ses çıkardığı anları belgeselleri aratmayan bir kalitede kaydeden Aslan, bu görüntülerin Türkiye tarihinde belki de ilk olduğunu ifade etti.

“Bu hayvanın peşinde yıllardır dolaşıyorum”

Uzun yıllardır vaşakların peşinde dolaşan doğa fotoğrafçısı Mustafa Aslan, “Bu hayvanın peşinde yıllardır dolaşıyorum. Bu süre zarfında vaşakları hem tek başına hem de yavrularıyla birçok farklı vaşağı çektim. Ancak bu kez görüntülediğim vaşak fotoğrafları ve videoları tam anlamıyla efsanevi oldu. Vaşaklarla yakın temas kurabilmek için yaklaşık 12 metre mesafeden karşılaştım. Doğru, vaşak görüntülemek için dağda geziyordum, ancak bu kadar yakından görebileceğimi ve görüntüleyebileceğimi düşünmemiştim. Vaşak ile karşılaştık ve karşılaşmanın heyecanıyla hayvan kayalıklara girdi. Sonra yavaş yavaş kayalıklardan çıkmaya başladı ve bana baktı. Onu ürkütmemem için hareketsiz kalmam gerektiğini düşündüm ve yere oturdum, bekledim. Hareketsiz olduğum için vaşak da güven duygusuyla yaklaştı ve dışarı doğru çıkmaya başladı. Sonrasında tepeye tırmanarak gözden kayboldu. Anlattıklarım yaklaşık 7-8 dakika kadar sürdü ve bu süre zarfında vaşağı çok yakından görüntüleyebildim. Türkiye’de direkt olarak fotoğraf makinesiyle ve bu kadar yakından vaşak görüntüleyebilen insan sayısı oldukça az. Foto kapan yerine makine ile çekildiği için, bu görüntüler benim için çok kıymetli. 3-4 yıldır vaşağın peşindeydim, ancak her zaman böyle güzel bir kare yakalayabilmek hayalimdi. Bu görüntüleri yakalayabildiğim için oldukça mutluyum” dedi.

“Hayatım boyunca bu anları unutamayacağım”

Aslan, hayatı boyunca unutamayacağı anları yaşadığını söyleyerek şunları belirtti: “Vaşak, bilindiği üzere yırtıcı bir kedi, ancak insanlara saldırganlık gösterme eğiliminde değildir. İnsan, böylesine yakın olduğunda hayranlık duymamak elinde değildir. Adeta büyülenir insan. Zaten vaşak ile göz göze geldiğimizde, ikimiz de büyülendik. Doğada böyle bir canlıyla karşılaşmak ve ona bakmak, insanın ruhuna işler. Hayatım boyunca bu anları unutamayacağım. Uzun süre vaşakları takip ettim. Her yıl farklı vaşakları fotoğraflasam da, bu seferki farklıydı çünkü her zaman hayalimdeki gibi yakından bir görüntü yakalamak istiyordum ve bu sene buna nasip oldu” diye konuştu.

“Böyle görüntüler belki de Türkiye tarihinde ilk diyebilirim”
Aslan, vaşak görüntülerinin Türkiye’de eşsiz olabileceğine değinerek, “Bu görüntüleri gören insanlar oldukça şaşırdı. Böyle net ve yakından görüntüler belki de Türkiye tarihinde ilk defa olmuştur, çünkü belgesellerde bile bu hayvanın bu kadar net ve yakından görülmesi pek mümkün değildir. Ormanın hayaleti denmesinin sebebi de gayet açıktır, uzaktayken onu görmek imkansızdır ve yakında olduğunda da kolaylıkla saklanabilir. Farkına varmadan yanından geçip gidebilirsiniz. Siz dağda dolaşsanız bile o sizi izleyebilir. Oldukça zekidir ve doğal kamufle sayesinde insanlara kendini fazla göstermez. Bu nedenle “hayalet” denir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi