Vali Yerlikaya’dan Ayasofya’yı Paylaşmak

Vali Yerlikaya’dan Ayasofya’yı Paylaşmak
19:00 - Kasım 25 2020 Çarşamba

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul Valiliği YİKOP’un 2012 yılında başlattığı restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlanarak iskele kaldırıldı. Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ediyorum ”ve Ayasofya Camii’ndeki ayakların kaldırıldığını duyurdu.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından iskele söküldü.

Konuyla ilgili İstanbul Valiliği tarafından yazılı basın açıklaması yapıldı. İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü (YİKOP) tarafından başlatılan ‘Ayasofya İç Yüzeyleri Acil Müdahale ve Proje İnşaatı’ kapsamında yürütülen restorasyon ve konservasyon çalışmaları için inşa edilen iskele, 14 Kasım 2012, çalışmaların tamamlanmasının ardından söküldü. İskelenin altındaki mermer döşemelerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarının Kasım ayı sonunda tamamlanması bekleniyor ”dedi.

Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan işlemler

Restorasyon çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmaları da içeren açıklamada, restorasyonu üstlenen YIKOP tarafından ihale edilen “Ayasofya Ana Mekanı İç Yüzeylerinin Acil Müdahale ve Proje Yapım İşleri İçin” ve konservasyon işleri İstanbul Valiliği adına 6.097.792,58 TL bedel karşılığında 22 Kasım’da tamamen sökülmüş olup, 2012 yılında başlayan çalışma kapsamında; alan tasarlandı, restorasyon ve konservasyon işlemleri aslına sadık kalınarak hassas bir şekilde tamamlandı.Kuzey cephenin ana kemerinde ortaya çıkan düz çatlak güçlendirme işlemi, orijinal sıvalı yüzeylerde onaylı projeye uygun olarak güçlendirildi. restorasyon ve konservasyon kuzey cephedeki mozaik yüzeylerin, mermer plakaların, sütunların, başlıkların ve kornişlerin temizliği ile takviye ve derzlerin Yer değiştiren mermerlerin dolgusu tamamlanmıştır. Kuzey cephesinde bulunan kandillerin restorasyonu ahşap korkuluklar ve makaslar temizlenip entegre edilerek yapılmıştır. Padişah ve müezzin salonlarında fümigasyon yapıldıktan sonra ahşap ağlar güçlendirilerek mermer sütunlar, sütun başlıkları, mermer parapetler ve demir dikmeler temizlenip yaldızlanarak temizlendi. Kuzey cephesindeki tüm çalışmalar tamamlandı ve iskele 22 Kasım 2020’de söküldü. İskele altındaki mermer döşemelerin restorasyon ve konservasyon işlemlerinin Kasım ayı sonunda tamamlanması bekleniyor ”dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi