Uzmanları endişelendiren analiz! Türkiye tehlikeleri ‘kuraklık’

Uzmanları endişelendiren analiz! Türkiye tehlikeleri ‘kuraklık’
11:00 - Aralık 8 2020 Salı

Bilimsel araştırmalar, kuraklığın önümüzdeki yıllarda giderek artacağına dikkat çekti. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği araştırmacıları Dr. Nevin Betül Avşar ve Prof.Dr.Hakan Şenol Kutoğlu, GRACE verilerine dayanarak 2017 yılında Yerçekimi ve İklim Değişikliği Uydu analizlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, Su Bütçesi tabanının her biri ortalama 4 milimetre olduğunu kaydetti. yıl azalır. Araştırmaya göre, bazı yıllarda dönemsel artışlar yaşansa da uzun vadede su bütçesi; istikrarlı bir düşüş eğilimi gösterir.

Kar yağışı ve yerde kalmak su bütçesini etkileyecek

Elde edilen haritaya göre sorun Marmara, Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinde daha çok öne çıkıyor. Bilim adamları, kar yağışına ve kar yağışının süresine bağlı olarak su bütçesinin tekrar yükselebileceğini, ancak su bütçesindeki düşüşün iklim değişikliği ile etkileşerek bir kısır döngü oluşturduğunu belirtiyor. Süreci yavaşlatmak için iklim değişikliğine uygun kapsamlı bir plana ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, doğa ile uyumlu projelere, şehir düzenlemelerine ve su tasarrufuna vurgu yaptı.

Su tasarrufu açısından ise gereksiz su kuyularının yanı sıra şehirlerarası yollarda bulunan dinlenme tesislerinde araç yıkama faaliyetlerinin önemli miktarda tatlı su kaybına neden olduğu belirtildi.

Onur Altındağ

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi