Uzmanlar Uyarıyor: Tütün ve Alkol Kanseri Tetikliyor!

Uzmanlar Uyarıyor: Tütün ve Alkol Kanseri Tetikliyor!
14:59 - Nisan 7 2023 Cuma

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Uçar: “Tütün ve alkol kanseri tetikliyor”

Kanser, tütün mamülleri, alkol, ultraviyole ışınları, obezite ve birçok bakterinin etkisiyle tetiklenebilir. Bu konuda konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Uçar, kanser haftası nedeniyle yaptığı açıklamada kanserin alın yazısı olmadığını ve önlenebilir olduğunu vurguladı. Uçar, kanserin, vücuttaki hasar gören hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluştuğunu belirterek, kanserin tek bir hastalık olmadığını ve herkeste aynı şekilde seyretmediğini söyledi. Erken teşhisin önemine de dikkat çeken Uçar, Sağlık Bakanlığı’nın kanser taramaları yaptığını ve taramalardan korkulmaması gerektiğini ifade etti.

KANAM: Uluslararası kongreler ve çalışmalar

SCÜ Kanser Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (KANAM) Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Öğr. Üyesi Uçar, kanser hastalığına dair çalışmalarının sadece Türkiye’de değil uluslararası düzeyde de yapıldığını açıkladı. KANAM’da düzenlenen üç uluslararası kongre ve birçok klinik çalışmanın yanı sıra sosyal medyada yapılan söyleşilerle de kanser hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturma hedefiyle çalıştıklarını söyledi.

Kanseri yenen bir hastanın hikayesi

Kanser hastalığını yenen bir hasta olan Fatma Haspolat, hastalığını erken fark ettiğini ve düzenli olarak meme taraması yaptığını söyledi. Kendisine yapılan tetkikler sonucu kanser teşhisi konulduktan sonra Genel Cerrahi ve Onkoloji bölümlerinde tedavi gören Haspolat, şu anda sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor. Haspolat, doktorlarının yanı sıra tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek tedavi sürecinde kendisine destek olan herkesi minnetle anıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi