Uzmanlar uyarıyor: İnternet üzerinden alınan vitamin hapları ölüme neden olabilir

Uzmanlar uyarıyor: İnternet üzerinden alınan vitamin hapları ölüme neden olabilir
11:00 - Aralık 18 2020 Cuma

Corona virüsü salgını ile vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin hapları ve tamamlayıcı gıdalara odaklandı. Birçok vatandaş, vitamin hapları, kozmetik ilaçlar, cinsel güçlendirme ilaçları ve zayıflama hapları gibi çevrimiçi satılan ürünlere yöneldi. Eczacı Yağmur Gök Azlal, Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki ciddi uyarılarına rağmen vatandaşların bu ürünlere yöneldiğini belirtti. Azlal, bu ilaçların yüzde 100 sahte ürünler olduğunu, vatandaşların ucuza kaçmaya çalışırken ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğini ifade etti.

“Ürünler yüzde 100 sahte”

Yağmur Gök Azlal, son zamanlarda salgın ve kış aylarının girmesiyle birlikte insanların bağışıklık sistemini artırma ihtiyacı duyduklarını ve bu pazarın arttığını belirtti. Azlal, “İlaçlar, gıda takviyeleri, dermokozmetik birçok şey internet üzerinden satılıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın da uyardığı gibi bu satışlar, ilaçlar ve gıda takviyeleri, hatta internet üzerinden yapılanlar bile, bu tür vitaminler açısından kontrol edilmiyor. Hiçbiri güvendiğimiz şirketler aracılığıyla internete verilmez. Bu nedenle, ürünlerin yüzde 100’ü muhtemelen sahtedir. Biz de durumları yaşadık, hastamızın internetten satın aldığı herhangi bir güneş kremi veya vitamin ile daha ekonomik olduğu için aynı şeyi yaşadık. Ürün geldiğinde sahte olduğunu gördük. Ürünü teslim aldığımızda sahte ürün ile orijinal ürün arasında, ambalajı, ilacı, görünümü, bunlar çoğu zaman aynı olabiliyor. Bunlar çok ayırt edilebilir şeyler değil. Bu, meslektaşlarımın çoğu tarafından yapıldı. Firmalara gönderilmiş olup ürünler için herhangi bir sorumluluk alınmamaktadır. Çünkü tek satış yeri eczanelerdir. Bu yüzden internette satılan ürünlerin arkasında şirketler yok. İlacı getirip aldım, nasıl kullanacağım gibi sorular soruluyor. Ya da buradan gelip kullanabiliriz, danışmanlık hizmeti alabiliriz, sonra internetten ucuza alabiliriz, internetten tepki alabiliriz. Hasta en iyi ihtimalle herhangi bir fayda görmez ya da oluşabilecek yan etkileri görmez ve aslında kullandığı vitaminin en iyi şekilde fayda sağlamadığı için doğru olmadığını düşünür. Başka bir doktora gitmeye çalışıyor. Başka bir vitamin kullanmaya çalışıyor. Bunlar en iyi oranlar “dedi.

“Alınan vitaminler ve diğer ilaçlar, hastanın ölümüne yol açabilecek birçok yan etkiye neden oluyor”

Hastanın aynı zamanda yanlış ürünü de kullanma ihtimalinin bulunduğunun altını çizen Azlal, “Sonuç olarak hastada yan etkiler ortaya çıkıyor. Bu hastayı hastaneye, doktora sevk edecek. Şu anda biz de varız. Bunu corona virüsü sürecinde daha çok vitamin takviyelerinde yaşıyorlar.İnsanlarımız internetten ucuz vitaminler alıyorlar.Ama aslında bu işten önce var. Hem hafızayı hem de cinsel gücü artırmak amacıyla sık sık kilo verme ilaçları için reklamı yapılıyor. Yanıltıcı bir şekilde bunun yan etkileri vardır.Hastalarda kalp krizi meydana gelebilir.Böbrek yetmezliği de meydana gelebilir.Bu vitamin ve aldıkları ilaçlar yan etkilere neden olabilir. Bakanlığın zaten çok net bir açıklaması var Bu tür ilaçlar için tek satış kanalı ve ilaç dışı takviyeler eczane olup diğerleri yüzde 100 sahte Nem takibi düzenli olarak yapılmaktadır.Dağıtım koşullarının düzenli olarak yapıldığı tek kanal ve bunların bulunduğu tek kanaldır. Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen, İl Sağlık Müdürlükleri ve İlçe Sağlık Müdürlükleri eczanelerdir “dedi.

Rıdvan Kılıç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi