Uzman uyarıyor: “Rüzgarlı havalarda gebeler dışarı çıkmamalı!”

Uzman uyarıyor: “Rüzgarlı havalarda gebeler dışarı çıkmamalı!”
15:51 - Nisan 14 2023 Cuma

Sivas Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadir Cömert, bahar aylarında gebelerin rüzgarlı havalarda polenlerle maruz kalabileceği için dışarı çıkmamaları gerektiğini belirtti. Gebelik dönemi öncesi ve gebelik dönemi beslenmesi hakkında önemli bilgiler paylaşan Cömert, sadece gebelik döneminde değil, gebelik düşünen kadınların gebelik öncesi kilo kontrolüne dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, uygun kiloya ulaştıktan sonra gebe kalmalarının daha sağlıklı olacağını ifade etti. Cömert, “Bu konuda bir diyetisyenle çalışabilir, spor programı uygulayabilirler. Gebelik sürecinde zaten ortalama olarak 9-13 kilo arasında kilo alınacaktır. Eğer gebeliğin başında kiloluysa, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi riskler artabilir” dedi.

“Folik asit gebelik öncesi 3 aydan itibaren önemli”

Cömert, folik asitin gebelik öncesi 3 aydan itibaren başlanması gerektiğini ve gebeliğin ilk 3 ayında kullanılması gerektiğini vurgulayarak, 3. aydan sonra ise demir ve D vitamini açısından da vitamin takviyesinin önemli olduğunu ifade etti. Gebelik döneminde ortalama olarak günlük 200-350 kilokalori daha fazla enerji alınması gerektiğini belirten Cömert, ara öğünlerin önemine dikkat çekti ve besleyici gıdalarla ara öğünlerin yapılması gerektiğini söyledi. Protein, demir, kalsiyum, A, B, B1 ve C vitaminleri açısından zengin beslenmenin önemini vurgulayan Cömert, meyvelerin basit şeker içerdiği için aşırı tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Günlük olarak 3 adet portakal, 3 adet elma, kayısı gibi taze meyvelerin tüketilebileceğini, kalsiyum için ise günlük olarak 2 bardak süt veya 2 kibrit kutusu kadar peynirin yeterli olabileceğini ifade etti. Protein açısından da balık, et ve baklagillerin tüketilebileceğini sözlerine ekledi.

“Rüzgarlı havalarda polene alerjisi olan gebeler dışarı çıkmasın”

“Gebelerin polenlere karşı alerjik reaksiyonları olabileceğinden, rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmamaları gerektiğini belirten Cömert, farklı mevsimlerde farklı risklerin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Bahar ayları, taze meyve ve sebzelerin daha yaygın olduğu dönemlerdir ve özellikle vitamin ve mineral alımı için taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Ancak, bu aylarda rüzgarlar ve mevsim geçişleri artar ve polenlerin havada daha yoğun olarak bulunma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, gebelerin rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmamaları önemlidir, çünkü polenlere karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Gebeler, bu konuda bir kadın doğum hekimine danışabilir ve gerektiğinde sadece hekimin önerdiği ilaçları kullanmalıdır” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi