Uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak
12:00 - Eylül 28 2020 Pazartesi

Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin Türkiye’nin en kötü stratejik projelerinden biri olduğunu belirterek, “Bu petrol nasıl oluyor da, paneldeki petrol gibi stratejik bir enerji kaynağıdır, bu yüzyılın petrolünü görebilirsiniz. Yağdan farkı şu şekilde; “Bu yağ bitmiyor” dedi.

Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde panel montaj çalışmaları devam ediyor. Sınıfında teknolojik olarak en ileri teknolojiye ve yüksek verimliliğe sahip Ankara’da kurulan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda üretilen paneller, Karapınar’daki güneş enerji santralinde monte edilerek üretime hazır hale getirilmektedir. Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin uzun bir yolculuğun ardından gerçekleşen bir hayal olduğunu söyledi. Ata, “Enerji Bakanlığımız tarafından 3-4 yıl önce politika olarak benimsenen ve dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın bizzat özel ilgi gösterdiği bu proje yenilenebilir enerji kaynakları projesidir. kişisel olarak tasarlanmış. Sadece yenilenebilir enerjinin payını artırmayı hedefleyen bir proje değil, aynı zamanda ulusal düzeyde yenilenebilir enerji teknolojileri üretmeyi hedefleyen planlı bir proje. Üç yıl önce bu proje ihale edildi, pek çok insan için pek inandırıcı gelmiyordu. Çünkü şartlar şu şekildeydi: Silikon minerali, saflaştırılmış silikon minerali satın alacaksınız, ondan paneller üreteceksiniz. Birçok insan bunun yapılabileceğini düşünmedi. Çok fazla spekülasyon yapıldı ”dedi.

“Türkiye tarihin en stratejik projelerinden biridir”

Proje Türkiye tarihinin en stratejik projesi olduğunu ifade eden Dr. Murtaza Ata, “Neyse ki tüm bu aşamalar tamamlandı ve 1300 megavatlık bu santralin ilk 4 megavatlık kısmı bunun meyvesi ve burası bu rüyalar ve rüyalar gerçekleşir. Fabrikamız ise 19 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımızın açılış töreni ile üretime başlamıştır. Burada eritiyoruz, silikondan külçe üretiyoruz, külçelerden kesiyoruz, gofret üretiyoruz, gofretlerden hücre üretiyoruz, hücrelerden panel üretiyoruz. Ürettiğimiz paneller ise şu anda yüksek verimlilikle dünyadaki sınıfının en ileri teknolojisidir. Yüzde 22 hücre verimi, yüzde 20 panel verimliliğine sahiptir. Fabrikamızda sadece panel üretimi yapmıyoruz, Ar-Ge merkezimiz var. Ar-Ge merkezimizde güneş panellerinin fotovoltaik teknolojisini daha da geliştiriyor ve verimliliklerini artırıyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha verimli paneller üreteceğiz. Dolayısıyla bu proje Türkiye tarihindeki stratejik projelerden biridir. Petrol nasıl stratejik bir enerji kaynağı ise, gördüğünüz bu paneller tıpkı bu yüzyılın petrolü gibi. Yağdan farkı şu şekildedir; bu yağ bitmiyor. Çünkü güneşin yaklaşık 4 milyar yıl daha fazla ömrü olduğu söyleniyor. insanlık için çok daha gelişmiş enerji teknolojileri, füzyon teknolojileri bu yüzyıla kadar yaygınlaşıyor ki bu teknoloji bir teknoloji olarak Türkiye’ye damgasını vuracak ve Türkiye, şimdi kendimiz üretiyoruz. “Kendi teknolojimizle ürettiğimiz panellerle artık bir santral kurup üretime başlıyoruz.”

“Bu projeyi ulusal bir proje olarak görüyoruz”

Tesiste panel montajlarının devam ettiğini belirten Murtaza Ata, “Çoğunlukla başlangıç aşamasındayız. Geçen hafta sonu ilk girişini yaptık. Tabi buradaki amaç tamamlanan parçaların bir an önce devreye alınmasıdır. 1300 megavatlık bu tesisin kurulması 32 ay süreceği için yaklaşık olarak Mayıs ve Haziran 2023’te tamamlanacak. Bitecek, biten kısmı devreye alacağız. Bunun sayesinde Enerji Bakanlığımız da çok yardımcı oluyor. Kabulle biten kısmın kabulüne geldiler ve ellerinden gelen tüm desteği verdiler. Bu projeyi yürütülen bir şirket değil, ulusal bir proje, yani ulusal bir proje olarak görüyoruz. Evet, projeyi geliştiren Kalyon Enerji Kalyon Holding olabilir. Ancak bu proje, bu ülkenin enerji bağımsızlığına büyük katkı sağlayan stratejik bir tesis ve fabrikamız da bu stratejik tesisi üreten bir tesis. Dolayısıyla sadece ülkemize değil insanlığa da katkı sağlıyor. Çünkü insanlık olarak geçen yüzyılda inanılmaz miktarda fosil yakıt tükettik ve hala tüketiyoruz. Ve küresel ısınma şimdi gezegenimizin yaşamını tehdit ediyor. Ve bu küresel ısınma sonucunda yağışlar azaldı, iklim değişiklikleri oldu, kuraklıklar meydana geldi. Örneğin, gördüğünüz bu tarla eski bir göl yatağı. 30 yıl önce burada balık tutuyorlardı. Göl yatağı neden kuru? Son 30 yılda yağış buharlaşmanın yaklaşık üçte biri olmuştur. Yani yağmur yağmış olsaydı, bugün kurumuş çünkü üç kat buharlaşma olmuştu ve bu göl yatağı insanların inanılmaz miktarda fosil yakıt kullanmasının bir sonucudur. Ama ne yapıyoruz, geri çeviriyoruz. Bu aynı zamanda insanlığın bu kötü gidişatına dur diyen bir tesis. “Fosil yakıtların insanlık tarafından kullanılması sonucu kuruyan bu göl yatağına bu küresel iklim değişikliğini önleyecek bir tesis kuruyor ve yılda milyonlarca ton karbon salımını engelliyoruz.”

“Uzaydan görünecek, 2 milyon insanın elektriğini karşılayacak”

Şu anda sahada yaklaşık 800 kişinin çalıştığını kaydeden Murtaza Ata, “Sayı biraz daha artabilir ancak santralimiz tamamlandığında burada yaklaşık 100 kişi ile faaliyet göstereceğiz. Tabii ki çok büyük bir alan. Burada bir dizi teknoloji kullanacağız. Otomatik yıkama sistemleri, otomatik arıza tespit sistemleri, robotlar, drone’lar kullanacağız. Ve tüm bunlar için gelişmiş bir scada merkezinin yapımına başlanacak. Onunla ilgili anıtsal bir yapı olmasını istiyoruz, çalışmalarımız devam ediyor. Güneş santrali tamamlandığında 1300 megawatt panel ve 1000 megawatt elektrik gücüne ulaştığında 2 milyondan fazla insanın elektriğini karşılayacak. Çok geniş bir alan, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde. Yaklaşık 13 kilometre uzunluğa sahiptir. Ona baktığınızda onu bir uçtan diğer uca göremezsiniz. O halde büyüklüğünü şu şekilde ifade edeyim; Çin Seddi gibi uzaydan görülebilen, uzaydan görülebilen insanlar ya da binalar olduğunu biliyorsunuz, burası Türkiye’de uzaydan görülen ilk çare olacak. “Uzaydan bakıldığında uydulardan çıplak gözle görebileceğimiz bir tesis olacak.”

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası

Ankara Sincan Malıköy’de Başkent OSB’de 400 milyon dolarlık yatırımla kurulan ve 19 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan fabrikada 400 milyon kişi istihdam edilecek. güneş paneli üretiminin 4 aşamasını Ar-Ge ile tek çatı altında birleştirerek dünyada. Güneş santrali kurulumu için gerekli olan “külçe, gofret, hücre ve modüllerin” üretiminin tek çatı altında gerçekleştirildiği fabrika, yıllık 500 megavat üretim kapasitesiyle hizmet vermeye başladı ve fabrikanın kapasitesi 2021 yılında 1000 megavat’a çıkarılması planlanıyor. Fabrikada Hasan Kalyoncu Üniversitesi, ODTÜ Güneş Araştırma Merkezi, TÜBİTAK ve ilgili bakanlıkların ortaklığında kurulan Ar-Ge Merkezi’nde 100 araştırmacı görev yapıyor. Ar-Ge Merkezi şu anda panelin verimliliğini artırmadan aydınlatma ve sulama sistemlerine kadar 15 proje üzerinde çalışıyor. Üretilen panellerin yerel oranı yüzde 75’in üzerinde ve bu oranın artırılmasına yönelik projeler yürütülüyor. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kurulumunda Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda üretilecek olan yüzde 22’lik yüksek verim oranına sahip paneller kullanılıyor.

Karapınar Güneş Enerji Santrali

Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, 1 milyar dolarlık yatırımla 2 bin 600 futbol sahasına eşit 20 milyon metrekare alan üzerine kurulacak ve yıllık 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Santralin kurulduğu alan 20 milyon metrekare, eni ortalama 12 kilometre, eni 600 metre. Bu anlamda tek bir yatırımcının tek parsel üzerine kurduğu dünyanın en büyük santrali Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin montajı tamamlandığında Türklerin uzaydan görülebileceği ilk yapı olacak. Dronlar ayrıca güvenlik sisteminde ve panellerin arıza tespitinde de kullanılacaktır. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde toplam 3,5 milyon panel kullanılacak. Her ay yaklaşık 104 bin panel kuruluyor. Paneller Ankara’da üretilmeseydi, yurt dışından ithal edilmesi gerekecekti ki bu da yaklaşık 400 milyon dolara denk geliyor. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali güneşi takip eden bir sisteme sahiptir. Paneller gün doğumundan gün batımına kadar güneşi takip edecek. Böylece yüzde 12 daha fazla elektrik üretecek. Kullanılacak panellerin her iki tarafı da iki taraftan elektrik üretecektir. Paneller doğrudan ön yüzündeki ışınları alacağı gibi, dolaylı olarak gelen ve panelin arkasına çarpan ışınlardan da elektrik üretecektir. Burada elektrikte yüzde 5’lik bir artış daha olacak. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde panellerin montajına 19 Ağustos 2020’de başlandı. Bugüne kadar 10 bin 200 panel elektrik üretimine başladı. Güneş santrali tam kapasite üretime başladığında bu rakam 2 milyona çıkacak. Ankara Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasında yaklaşık 1.400 kişi çalışıyor. Karapınar’da yaklaşık 100 kişi istihdam edilecek. Santral faaliyete geçtiğinde her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit emisyonu da engellenecek. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ne sembolik bir yönetim merkezi kurulacak. Bu merkezde konferans salonları, ziyaret gruplarına sunumların yapılacağı atölye çalışmaları ve üniversitelerden araştırmacıların çalışmalarını sergileyecekleri alanlar yer alacak.

Enver Furkan Çelebioğlu – Fatih Macit

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi