Uzakdoğu’dan ithal edilen antikor test kitlerindeki tehlike

Uzakdoğu’dan ithal edilen antikor test kitlerindeki tehlike
12:00 - Ekim 14 2020 Çarşamba

Parçalı olarak ithal edilen ve montajlı ürüne dönüştürülen Uzakdoğu’dan ithal edilen antikor test kitleri paniğe neden oluyor. Mevsimsel grip ve zatürre vakalarını Covid-19 olarak tanımladığı belirtilen bu montaj kitleri doğruluklarının düşük olması nedeniyle sağlık birimleri tarafından kullanılmasa da özellikle serbest piyasadaki fabrikalara sunulmaktadır.

parmaktan bir damla kan alınarak, Covidien-19 tanı koyabilen test kitine karşı hızlı antikor ticareti ve vatandaşın ilgisini yoğun bir şekilde artırdığı anda Birleşik Krallık merkezli AMS Labs UK Türkiye ve Texp Ltd. Bölge Ülkeleri Temsilciliği Genel Müdür Seyithan Kaplan, çapraz reaksiyonun bu kitlerde en kritik konu olduğunu belirterek, “Kişi mevsimsel grip ve zatürreye hatta sıradan soğuk algınlığına yakalanmış olabilir. Covid-19 da bir tür griptir ve bu mevsimsel rahatsızlıklara benzer semptomları vardır. Çapraz reaksiyon, Covid-19’un grip veya zatürree ile karıştırılmasıdır. Arkasında güçlü bir laboratuar ve antikor test kitlerindeki bilgi birikiminden yoksun olan bu çapraz yanıt sorunu çok büyük. Genel sorun, kişi Covid-19 olmasa bile sonucun olumlu olmasıdır ”dedi.

“Test kiti üreticileri arttı”

Pandemi sürecinde dünya genelinde 140’a yakın antikor test kiti üreticisinin ortaya çıktığını ifade eden Kaplan, “Çoğu sadece pandemi döneminde ortaya çıkan, her bir parçayı Uzakdoğu’dan ayrı alan ve test kitini yerli üretim olarak sunan firmalar. . Sağlık sektörü geçmişte kit üretimi olmayan bu firmaları tanır ve uzak durur. Ancak iş dünyasının ve sıradan vatandaşların bu bilinci doğal olarak yok ”.

Bazı fırsatçı girişimcilerin daha önce hiç test kitleri üretmediklerini, kasetin damlalık, iğne, üst ve alt plastik parçaları gibi malzemeleri Uzakdoğu’dan ayrı olarak ithal ettiklerini, kendi ülkelerinde montaj yaptıklarını ve ‘yerli üretim’ olarak satışa sunduklarını kaydeden, zar ile birlikte. Bu ürünlerin hem steril olmadıkları hem de Covid-19’u grip ve zatürreden ayıramayacağı vurgulandı.

“Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ürün takip sistemi kayıt numarasını sorgulayın”

Kaplan bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Antikor test kitleri kullanılmadan önce üreticinin kim olduğu ve kaç yıllık test kiti üretim tecrübesi iyi bilinmelidir. Bunların hepsini kontrol etmek aslında çok kolay. Her antikor test kitine Sağlık Bakanlığı tarafından bir ürün takip sistemi kayıt numarası atanır. Bu numara sorgulandığında kitin gerçek menşei, steril durumu ve klinik sonuç dosyasına sahip olup olmadığı açıkça görülmektedir. Hassas kişi ve kurumlar bu sorgu ile yanlış test kitlerinden uzak durabilir. Antikor test kitleri fabrikalarda işyeri hekimleri tarafından uygulanabilmektedir. PCR testinden farkı, hastalığı aşmış ve aşılanmış kişileri tespit edebilmesi ve geçici bağışıklık gösterebilmesidir. Böylelikle şirket yöneticileri, olumlu yönleri çalışanlardan ayırt edebilmekte veya hastalığı atlatmış personel istihdam edebilmektedir. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi