Ünlü terzinin draması

Ünlü terzinin draması
12:00 - Temmuz 9 2020 Perşembe

67 yaşındaki Sefer Yanar, İstanbul’da uzun yıllar terzilik yaparak 5 çocuk yetiştirdi. Ünlü sinema sanatçıları Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve birçok işadamına kıyafet diken Yanar, 2002 yılında memleketi Adana’ya geldi ve burada terzilik yapmaya devam etti.

Yanar, oğlu Orhan’ı terzi olarak yetiştirdi.

Ailevi sorunları olan Yanar, karısını kaybettikten sonra oğlu Orhan dışında 4 çocuğu olan babasını umursamadı. Günde 2-3 paket sigara içen Yanar, yaklaşık 5 yıl önce kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Sefer Yanar’a ‘Buerger’ hastalığı teşhisi konuldu ve sağ bacağı cerrahi olarak kesildi. Terzilikten ayrılmak zorunda kalan 740 TL engelli maaşı alan ve oğlu Orhan’ın protez bacağı ile yaşamını sürdüren yaşlı adam 2016 yılında çalındı, tekerlekli sandalyesi ve protez bacağı çalındı.

İmkansızlıklar nedeniyle kablosuz sandalyeyi ve protez bacağını tekrar alamayan yaşlı adam harap oldu.

23 Mayıs’ta, 2 odalı evde durumu kötüleşen Sefer Yanar’ın sol bacağı da cerrahi olarak kesildi. Babasına baktığı için işini bırakan oğlunun yardımı olmadan yatağa bile dönemeyen yaşlı adam, artık ikamet değişikliği nedeniyle 6 ay önce kesilen maaşın tek tekerlekli sandalye ve yeniden bağlanmasıdır.

“Zor anlar yaşıyorum”

Sigara içmekten çok düştüğünü söyleyen Sefer Yanar, “İçimdeki ilk ‘Buerger’ hastalığını duydum. Hiçbir doktor bana içmememi, durdurmamamı söylemedi. Kaç ameliyatım olmasına rağmen bilgilendirilmedim. Damarlarım tıkanmış ve kangren bacaklarım. Kesildi. Erken davrandık, yoksa kollarım gidebilirdi. Zor zamanlarım var. ”

Ünlü isimleri hazırladığını ancak şu an yataktan bile çıkamadığını söyleyen Yanar, “Ben bir terziydim. Her zaman Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit gibi ünlü isimlere hizmet ettim. Şu anda çalışamam. Bütün ihtiyaçlarım oğlum tarafından karşılanıyor. Bir kişi kendini kullanamazsa, çok zahmetlidir. Hayat çok zor. Göründüğü gibi değil. Eğer böyle sigara içmeyeceğimi bilseydim. Bunu içenlere kesinlikle söyleyebilirim. ”

“Bu yatakta 24 saat geçiriyorum”

İnsanların yardımıyla hayatlarını sürdürdüklerini belirten yaşlı adam, “Senin gibi insanların yardımıyla geçiniyorum. Yardım istiyorum. 24 saatimi bu yatakta geçiriyorum. “Dışarı çıkamıyorum çünkü kablosuz bir arabam yok,” diye gözyaşlarına boğuldu.

Öte yandan Orhan Yanar, bazen mali sıkıntılar için istendiğini söyledi ve “Haftanın 7 günü, günde 24 saat seninleyim. Eğer çevreden 5-10 lira para bulursam, simit ayran satın alarak hayatta kalmaya çalışırız. Bir elbisemiz bile yok. Alain umut. Şubat ayından bu yana maaş alamadı. Bir süre Kozan’da kaldı, oradan getirdi, konut değişti, bu yüzden alamayız. Bir bacağından yüzde 90’lık bir sakatlık raporu var. İkinci kesik bacağın sakatlık raporunu almadık. Tüm ihtiyaçlarımı karşılarım. Bahçede yıkarım. Akülü bir arabaya, mali yardıma ve ev eşyalarına ihtiyacımız var. ”

Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi