Ülke genelinde corona virüs incelemelerinde yeni yaklaşım!

Ülke genelinde corona virüs incelemelerinde yeni yaklaşım!
21:00 - Kasım 5 2020 Perşembe

İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde yapılan corona virüs denetimlerinin sahada daha etkin hale getirilmesi için valiliklere “Koronavirüs Salgın Kontrolleri” hakkında genelge gönderdi. Genelge kapsamında cadde, bulvar ve caddelerde görevli ekip sayısı daha da artırılacak. Denetimlerden tüm polis ekipleri yararlanabilecek. Şehirlerarası ve şehir içi toplu taşıma araçları ile ticari taksiler tek tek durdurulacak, corona virüs önlemlerinin takip edilip edilmediği kontrol edilecek.

Genelgede Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlere ve yaygın uyarı, farkındalık ve denetim faaliyetlerine rağmen son zamanlarda toplu taşıma araçları, pazar yerleri ve hareketli caddeler, bulvarlar ve sokaklar anlamında kalabalık yerlerde sergilenen tedbirsiz davranışlar nedeniyle alışveriş ve sosyal yaşam. Salgının yayılmasının devam ettiği belirtildi. Sirküler, yarın başlayacak olan yeni denetim yaklaşımı hakkında aşağıdaki bilgileri içeriyordu:

Buna göre; Şu ana kadar yapılan denetim faaliyetlerinin ötesinde corona virüs incelemelerinde yeni bir yaklaşım sergilenecek. Özellikle kalabalıkların oluştuğu / olabileceği alanlarda sahada denetimden sorumlu ekip sayısı maksimuma çıkarılacaktır. Bu amaçla yerel yönetimlerin fırsatları seferber edilecektir. Özellikle işyeri ve sokak / sokak denetimlerinde tüm belediye zabıta personeli kullanılacaktır. Teftiş ekiplerinde kolluk ve polis personelinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarından ve meslek odalarından da olabildiğince çok personel görevlendirilecektir.

“Valiler ve kaymakamlar bizzat katılacak”

81 il ve 922 ilçede, valiler ve kaymakamlar başkanlığında yapılacak yerinde inceleme faaliyetleri; İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının belediye başkanları, yöneticileri ve personeli, köy / mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlileri (polis, özel güvenlik vb.) nerede bulunuyor.

Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yapılacak saha incelemelerinde her türlü toplu taşıma aracı (ticari taksi, minibüs, otobüs, metrobüs, tramvay, metro, deniz otobüsü vb.), Pazar yerleri ve canlı cadde, bulvar ve cadde alışveriş ve sosyal yaşam açısından kalabalık yerlere öncelik / vurgu verilecektir.

“Toplu taşıma araçları ve ticari taksilerde denetimler artırılacak”

Toplu taşıma araçları ve ticari taksilerin denetimlerinde; Her aracın kontrolüne özel dikkat gösterilecektir. Şehirlerarası toplu taşıma araçlarında HES kodu ve maske gereksinimi kontrol edilecektir. Şehir içi toplu taşıma araçlarında yolcu kapasitesi sınırlaması (metro, metrobüs, tramvay, şehir içi otobüs, özel halk otobüsü, minibüs, midibüs vb.), HES kodu ve maske gereksinimi, ticari taksilerde sürücü ve müşteriler tarafından maske takılması, yeterli dezenfektan malzeme bulundurulması Araçta Aynı anda alınabilecek müşteri limitine uyulup uyulmadığı kontrol edilecektir. Sürücüler tarafından aracın içini temizleme ve hijyen kurallarına uygun hareket etme yükümlülüğü her vardiya değişiminde kontrol edilecektir. Toplu taşıma araçlarına, alınan önlemlere aykırı hareket eden sürücülere ve işletmecilere ve önlemlere uymayan yolculara çekinmeden gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.

Pazar yerlerinin sıkı kontrolü

Pazar yerlerinin denetimlerinde (mahalle veya semt pazarları, sosyetik pazarlar vb.); Bölgedeki gişe / sergileme düzenlemelerinin fiziki mesafe kurallarına uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilecektir. Piyasada esnaf ve müşterilerin maske takma zorunluluğuna uyulup uyulmadığı, esnaf ve müşteriler tarafından fiziki mesafe kurallarına uyulup uyulmadığı kontrol edilecektir. Pazar girişlerinde müşteriler için erişilebilir ve yeterli dezenfektan malzeme bulunup bulunmadığına, pazarlamacıların eldiven ve kişisel hijyen zorunluluğuna uyulup uyulmadığına ve aşırı kalabalığı önlemek için polis ekipleri tarafından gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dikkat edilecektir. Pazar, özellikle akşamları. Tedbirlere uymayan esnaf ve müşterilere gerekli uyarı ve yaptırımlar uygulanacaktır.

“Vatandaşlar duyurularla uyarılacak”

Alışveriş ve sosyal yaşamın yaşandığı cadde, bulvar ve sokakların kontrolü altında; İşletmeci ve vatandaşların fiziksel mesafe kuralına ve maske takma zorunluluğuna uyup uymadığı, buralardaki alışveriş mekanlarının kalabalıklaşmaya neden olan faaliyetlerde bulunup bulunmadığı, bunlarda işyerlerinde kendileri için belirlenen kural ve önlemlere uyulup uyulmadığı yerler.

Ayrıca bu yerlerdeki kolluk / polis araçlarından megafonlarla sürekli anonslar yapılarak vatandaşlarımıza mesafe ve maske kurallarını hatırlatmanın ve kalabalıktan kaçınmanın önemi vurgulanacaktır.

“İzolasyona uymayanlar zorunlu izolasyona alınacak”

Denetim faaliyetleri sırasında Covid19 teşhisi konulan kişilerin veya temaslarının tecrit koşullarını ihlal etmeleri sağlanacak, yurt ve yurtlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacaklar. Denetimlerde etkinliği ve görünürlüğü en üst düzeyde tutulacaktır.

Valiler ve Kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, köy / mahalle muhtarları ve meslek odaları arasında koordinasyon sağlanarak gerekli planlama yapılacaktır. Uygulamada herhangi bir aksaklık olmayacaktır.

Musa Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi