Türkiye’nin en uzun nehri, Kızıl Nehir’deki kuraklık

Türkiye’nin en uzun nehri, Kızıl Nehir’deki kuraklık
11:12 - Ekim 18 2020 Pazar

Sivas’tan doğan ve İç Anadolu topraklarını sulayan Kızılırmak’ta su çekilince toplu balık ölümleri yaşanmaya başladı. Kırıkkale halkı için sulama ve balıkçılıkta önemli bir yere sahip olan Kızılırmak yatağındaki suların çekilmesi ile kurak bölgelerin oluşması da dikkat çekmiştir. Tarım arazilerini sulayan Kızılırmak, aşırı sıcak ve baraj kapılarının kapanması nedeniyle çok düşük akmaya başladı. Alüvyon Kızılırmak kıyılarında ortaya çıktı, adacıklar oluştu. Nehir, drone ile havadan izleniyor.

“Her yer ölü balıklarla dolu”

Bir fener olan Kemal Işıker, “Kızılırmak biz çocukken çok akıyordu. Adı kırmızı akıyordu. O zamanlar çok balık tutardık, eskisi kadar gür akmaz. nehrin kenarındaki ölü balığa baktım, yazık. Olta avcısı olarak canımı yakıyor. ” Tanrı tarafından yaratılmış bir varlık. Her yer ölü balıklarla dolu. Nehir kesilirse bir şey akar. Havasızlıktan öldüğünü sanmıyorum.

Uzunluğu 1355 kilometre olan Kızılırmak Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek, birçok dere ve derenin sularını toplayarak Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaşmaktadır. Ana kolları Delice Nehri, Devrez ve Gökırmak’tır.

Hasan Ay – Kadir Arslan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi