Türkiye’nin en büyük porsukağı Artvin’de tescil edildi

Türkiye’nin en büyük porsukağı Artvin’de tescil edildi
12:00 - Ekim 8 2020 Perşembe

Artvin’in Murgul ilçesine bağlı Korciler köyünde Kokolet Vadisi’nde bulunan porsuk ağacı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘anıtsal ağaç’ olarak tescil edilerek koruma altına alındı. Murgul ilçe merkezi 1500 Kokolet vadisinde 2.000 yaşında olduğu tahmin edilen porsuk ağacına 21 kilometre uzaklıkta, çevresi 11 metre olan Türkiye’nin en geniş porsuk ağacı olarak tescil edildi.

“Ağacın ihtişamına ve vücut yapısına hayran kaldım”

2001 yılında bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından Hasan Durmuş ağaçları, uzman ekipler tarafından incelenen Türkiye’nin çevre genişliğinin en büyük ağaçları olma unvanını elinde tutuyor. Korucuların köyünde yaşayan ve ağacı keşfeden ve yetkililere bilgi veren Hasan Durmuş, ormanlarda 40 yıldır çalıştığını ve anıtsal ağaca tesadüfen rastladığını söyledi.

Ağacı görünce ihtişamına ve vücut kalınlığına hayran kaldığını kaydeden Durmuş, ağacı anıtsal ağaç olarak tescil ettirmek ve koruma altına almak için ilgili makamlara başvurduğunu kaydetti.

Ağacı korumak için çok çalıştığını belirten Durmuş, “Son on yıldır kendimi bu işe adadım. İlgili kurumlara yardım ettiler. Onun sayesinde bu duruma geldik, kayıt olduk ve vasiyetime ulaştım. Ankaralı arkadaşlar 3-4 kez geldi. Orman Bölge Müdürlüğü’nden geldiler, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan geldiler ve hepsi olumlu rapor verdi. ‘Kayıtlıdır ve bu ağaç koruma altına alınmıştır’ dediler. “Şimdi o mutluluğu yaşıyorum, heyecanlıyım.”

“Türkiye’de porsukların en büyük çapının olduğunu belirledik”

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Bilimi ve Ekoloji Bölümü bölgeye giderek ağaç içi ve çevresinde incelemelerde bulundu. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, sosyal medyada yer alan haberler sonrasında ağacın varlığından haberdar olduğunu ve ağaçtan çok etkilendiğini kaydetti.

Porsuk ağacının her yerde bulunabilecek çok yaygın bir ağaç olmadığını anlatan Tüfekçioğlu, “Ağacın özelliği tenha ve nemli yerleri sevmesidir. Diğer ağaçların altında bile koyu gölgede yetişebilen ender türlerimizden biridir. Burada, çapı 11 metreye kadar hayatta kaldı ve muhtemelen 1.500 ila 2.000 yaşları arasında. “Yaşını tam olarak içindeki boşluk nedeniyle belirlememiz mümkün değildi.”

“Türkiye daha önce ‘en yaşlı’ dedi Zonguldak, Alaplı’da porsuk ağacının çapından yaklaşık 1,5 kat daha büyük bir ağaç olduğunu söyledi,” Tüfekçioğlu için paha biçilemez. Türkiye aynı zamanda tescillendi, gerçekten güzel bir değer, çok mutluyuz.Böyle bir ağacın sert hava şartlarından, karanlığa ve fırtınadan bugüne kadar ayakta kalması bizim için iyi bir talih oldu. Bundan sonra ilgili kurumlar ağacın korunması için gerekli önlemleri almaya başladılar.Buraya sık sık gelip tekrar takip edeceğiz yine değerlendirilecek kişilerce merak edilecek muhteşem bir ağaç türü. turizm amaçlı.

Adem Güngör

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi