Türkiye’nin Ayasofya’nın İran’dan aldığı karar

Türkiye’nin Ayasofya’nın İran’dan aldığı karar
14:00 - Temmuz 26 2020 Pazar

Dünya İslami Uyanış Konferansı, Türkiye’nin Ayasofya ile ilgili kararını açıkladı. Türkiye Ayasofya Camii Bildirgesi’ni cesur ve takdire şayan bir kararla yeniden ifade eden bu karar, “Türkiye’nin cumhurbaşkanının İslami kimliğini canlandırmak ve İslam dünyasının İslam mirasını eski haline getirmek için cesur ve takdire şayan bir adım” ifadesi verdi.

Bildiride Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerif’in İslam dünyasının 500 yıllık mirası olduğu, Müslümanların gücünün ve hakimiyetinin göstergesi olan Ayasofya’nın dönüşümü kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bildirge, Batı dünyasının Haçlı Seferleri sırasında İslam mirası ve camilerine büyük zarar verdiğini belirtiyor: “İslam dünyasına ait tüm mimari yapılar Batı tarafından yok edilirken, Müslümanlar Batı medeniyetinin kalıntılarını yok etmedi. Müslümanlar, kiliseleri korumak için ibadet yerlerine dönüştürerek kültürel etkileşimin ve medeniyetin korunmasına yardımcı oldular. ”

Dünya İslami Uyanış Kongresi açıklamalarında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin ibadete açılmasını desteklediklerini ve dünyadaki tüm Müslümanlardan bu kararı desteklemelerini istediklerini belirtti.

Aynur Sena Hızlı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi