Türkiye’de bir ilk! Koronavirüs testleri 25 dakika içinde sonuçlanacak

Türkiye’de bir ilk! Koronavirüs testleri 25 dakika içinde sonuçlanacak
11:12 - Ağustos 18 2020 Salı

2008 yılında Kayseri’de kurulan DetaGen Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, corona virüs sürecindeki çalışmalarını hızlandırarak büyük başarılara imza attı.

Erciyes Teknopark’ta kurulan merkezde çalışmalarını yoğunlaştıran firma, corona virüs testlerini 25 dakikada sonuçlandıran yüksek hassasiyetli kitler üretmeyi başardı. Yine seri üretime hazır olan firmanın geliştirdiği kit yurt dışından da talep edilmektedir. İHA’ya geliştirdikleri kit hakkında bilgi veren firmanın genel müdürü Tarık Elkatmış, “Merkezimiz 2008 yılında genetik hastalıkların teşhisi üzerine kuruldu. Genetik hastalıklarla ilgili genetik araştırmalar yapan bir merkezdir. Yaklaşık 10 yıldır bu iş için hizmet veriyoruz. Son 1 yıldır kendi alanımızı üretmek için kullandığımız kitlerde Türkiye’de Erciyes Teknopark’ta bir merkez kurduk. Orada genetik kitler üretiyoruz. Kovid-19 şu anda Türkiye’nin gündeminde. Burada firma olarak ne tür katkılar sağlayabileceğimizi araştırdık. Şu anda Kovid-19’da en çok kullanılan tanı yöntemi gerçek zamanlı tanı yöntemidir. Ancak ortaya çıkan farklı yöntem ve teknikler vardır. Gerçek zamanlı PCR kesin tanı koyan bir yöntemdir ancak uzun bir yöntemdir. Bunu kısaltmak için LAMP yöntemiyle yeni bir kit geliştirdik. Şimdi halk sağlığında bu yöntemin sertifikasyon sürecini başlattık. Bu kit, diğer kitlerden bağımsız olarak 20-25 dakika içinde sonuç verebilir. Diğer gerçek zamanlı PCR yöntemlerinde yaklaşık 1 buçuk saate ihtiyaç vardır. “Doğrudan tükürükten çalışmak da mümkün ve bu hastalar ve sağlık çalışanları için büyük bir avantaj.”

Kitin çok hassas bir yöntem olduğunun altını çizen Elkatmış, “Ayrıca saha ekiplerinin sahada kullanması uygun, laboratuvar ortamı bulunmayan yerlerde de kullanılabilir ve test yapılabilir. Bu yöntemin diğer önemli avantajları PCR tabanlı ancak izotermal amplifikasyon veya LAMP yöntemidir.Kendi testimizde çok hassas bir yöntem var, ülkemizin çok yüksek doğruluk oranı, seri üretime hazırız. Sadece Türkiye değil, yurt dışından gelen talepler ciddi ihracat potansiyeli olacak. Yurt dışına seyahat eden gurbetçiler için en büyük sorunları yaratan mevcut üzüntü var. Burada da “Kısa sürede sonuç vermeniz gerekiyor. Bunun için havalimanlarında ve sınır kapılarında büyük laboratuvarlar oluşturulmuştur. Bu yöntemle çok daha hızlı sonuçlar çok daha basit bir şekilde elde edilebilir. ”

Ali Göç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi