Türkiye’de 485 Adet Diri Fay Hattı Var !

Türkiye’de 485 Adet Diri Fay Hattı Var !
01:08 - Şubat 22 2019 Cuma

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, ülkemizde deprem üretebilecek olan 485 adet diri fay hattının bulunun bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Orhan Tatar, son zamanlardaki depremlere dair açıklamalarda bulundu. Ayvacık depreminin beklenen Marmara depremini tetiklemesinin mümkün olmadığını belirten Tatar, ülkemizde deprem üretmesi muhtemel 485 fayın bulunduğunu belirtti. Bunun yanı sıra toplam 68 ilimizin sınırından fay hattı geçtiğinden söz eden Tatar, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremin, Marmara depremini tetiklemeyeceğini belirtti.

Ayvacık depreminin 5 şiddetinde bir deprem olduğundan söz eden Prof. Dr. Orhan Tatar, söz konusu depremin odak derinliğinin ise ortalama 5 km civarında olduğunu belirttir. Sığ deprem kategorisinde yer alan bu depremin, artçı depremler halinde devam ettiğini hatırlatan Tatar, depremden sonra 50 civarında artçı özelliğine sahip depremin olduğunu sözlerine ekledi.

Ayvacık depremi sonrasında meydana gelen artçı depremlerin ana şokun kuzey doğusunda yoğunlaştığını belirten Prof. Dr. Orhan Tatar, şu ana kadar meydana gelen artçı depremlerin büyüklüğünün en fazla 3.6 olduğunu belirtti. 5 büyüklüğündeki depremlerin sonrasında 4 ve üzeri depremlerin normal olduğundan söz eden Tatar, Ayvacık bölgesinde 2017 yılı itibariyle de depremler olduğundan söz etti.

Söz konusu artçı depremlerin bir süre daha devam edeceğinden söz eden Prof. Dr. Orhan Tatar, bu aşamada vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Özellikle hasar görmüş binalardan uzak durulmasının gerekli olduğunu belirten Tatar, vatandaşların olabildiğince güvenli yerlerde kalmaları tavsiyesinde bulundu.

Bu Depremin Olası Marmara Depremini Tetiklemesi Mümkün Değil!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremin akıllara beklenen Marmara depremini akıllara getirdiğini söyledi. Sözlerine “Marmara Denizi içerisinde 1999 depreminden sonra kırılmayan bir takım aktif faylar var.’’ Diyerek devam etti. Bu noktada Ayvacık’ta meydana gelen en son depremin Marmara Depremi ile bir ilgisinin bulunmadığından söz eden Tatar, her iki bölgenin fay kuşaklarının birbirlerinden çok farklı olduklarından söz etti.

Ülkemizde 5.5 Şiddetin Deprem Üretebilecek Fay Sayısı 485

Prof. Dr. Orhan Tatar, ülkemizde 5.5 şiddetinde bir depremi tetikleyebilecek diri fay sayısının 485 civarında olduğunu belirterek, bu rakamım çok ciddi bir sayı olduğundan söz etti. Prof. Dr. Orhan Tatar, depremlerin her zaman olduğunu belirterek’’ Bir bölümünü biz hissediyoruz. 4.5 ve üzerindeyse hissetmek daha da rahat olabiliyor.’’ Dedi.

Şayet deprem 5.5 şiddetinin üzerindeyse bu depremlerin aynı zamanda yer kabuğunda kırılmaların oluşmasında etkili olduğunu belirten Tatar, deprem sonrasında meydana gelen kırıkların yüzeyde görülebildiğinden söz etti. Ülkemizde olası yeni bir depremi tetiklemesi muhtemel diri fay hattının 485 civarında olmasının ciddi bir rakam olarak tanımlayan Tatar, toplamda 68 ilimizin sınırlarında aktif fayların bulunduğuna dikkat çekti.