Türkiye elektrikli arabaları şarj etti

Türkiye elektrikli arabaları şarj etti
11:00 - Temmuz 31 2020 Cuma

Türkiye ilk yerli otomobil üreticisinin heyecanını yaşarken 2022 yılında gruptan seri üretime başlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar şarj istasyonu Bakanlığının kurulması için çalışmaya başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Enstitüsü ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz ülke çapında kurulacak şarj istasyonlarının yol haritasını koydu.

Şarj istasyonlarının kurulumunda teknik ve idari konuların ele alındığı toplantıda, şarj yönetimi ve donanım standartlarının oluşturulması, gerekli yasal düzenlemeler, fiyatlandırma, yavaş ve hızlı şarj gereklilikleri, ulusal projeksiyon ve uluslararası gelişmeler ele alındı.

“Her 10 araç için 1 şarj noktası planlıyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in değerlendirilmesinden sonra Türkiye’de bin kişi başına 155 araç düşerek, “2030’a gelindiğinde yolda 1 ila 2,5 milyon elektrikli otomobil öngörüyoruz. Bu araçlar için planlıyoruz Her 10 araç için 1 şarj noktası olan şarj noktası. Böylece yaklaşık 250 bin halka açık şarj noktası yaratacağız. ”

Araç piyasaya sürülmeden önce şarj altyapısının hazırlanması için çalışmaya başladıklarını belirten Dönmez, konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

“Dünyada elektriğin önemi artıyor”

Türkiye’nin enerjisi, Türkiye Dönmez otomobille buluşacaklarını belirterek, “artan dijitalleşme mani ile dünyada elektriğin önemi daha da büyük. Akıllı sistemler, yapay zeka ve depolama gibi teknolojilerle enerjide ciddi bir değişim yaşıyoruz. Günümüzde sadece elektrik dediğimiz kişi veya kurumlar klasik anlamda tüketiciler değil, tüketici kavramı artık insan yerine “enerji” ve “nesnelerin interneti” temelli enerji talebi gibi davranıyor Bugünün oyuncuları cansız nesneler ve TOGG örneğinde olduğu gibi yapay zeka yazılımı. “TOGG’nin her türlü yapay zeka tabanlı teknolojiyi eşleştirmesi ve yönlendirmesi bunun en güzel örneklerinden biri.”

“Dijitalleşmedeki artış ile her türlü gelişmeyi enerji teknolojilerine aktarıyoruz”

Hem yakıt bazlı hem de teknoloji tabanlı adımlarla enerjide dönüşüm için hazırlandıklarını belirten Dönmez, “Enerji politikalarımızı hem üretim, tüketim hem de teknoloji açısından koordinasyon halinde yürütüyoruz. Yerli enerji portföyümüz ve yenilenebilir enerji payının artırılması, Türkiye’nin enerji altyapısını yenileyerek döngüsel gelişmelere karşı daha dirençli oluşturduğumuzu gösteriyor. Diğer taraftan, dijitalleşmedeki artışla birlikte her türlü gelişmeyi enerji teknolojilerine aktarıyoruz. Yerli araçlarla ilgili gerekli tüm süreçleri bu anlamda bir araya getirmek için diğer Bakanlıklarımızla koordinasyon içinde çalışıyoruz. ”

Emin Kuvat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi