Türk yapımı İHA ve SİHA Rus basınından övgü

Türk yapımı İHA ve SİHA Rus basınından övgü
17:00 - Ekim 23 2020 Cuma

Ülkenin savunma sanayiine yatırım yapmaya devam ederken örneklenen ülkeler arasında Türkiye yer alıyor. Türkiye, özellikle İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SIH) yatırımları tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Bayraktar isimli İHA ve sihai farklı versiyonlarda üretilen ve yakın zamanda hatırı sayılır bir başarı ile Türkiye halen bu teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyor. Saldırıya tepki olarak Suriye’den faaliyet gösteren terörist gruplara İHA ve Türkiye sihai kullanıldı. Tüm dünyada bu operasyonlarda yüzde 100 başarı elde edilince diğer gözü Türkiye oldu. Ermenistan, Azerbaycan’dan Dağlık Karabağ’a yönelik saldırıların ardından Azerbaycan topraklarını işgal etti, Türkiye’den Ermenistan’a satın alınan İHA ve sihai ile karşılık verdi. Çatışmaların devam ettiği cephede Türk İHA ve SİHA’lar düşmana ağır kayıplar vermeye devam ediyor. Son olarak Rus tarafı, Türk İHA ve SİHA’larının Dağlık Karabağ’daki başarısını yakından incelemeye devam ediyor.

Komsomolskaya Pravda Gazetesi’nde Türk yapımı İHA’lar ve İHA’lar ile bir değerlendirme yazısı yazan Viktor Baranets, önemli açıklamalarda bulundu. Gazetenin manşetinde yer alan yazı, ülkede en çok konuşulan konu olarak dikkat çekti.

“Rusya bir silahlanma savaşına hazır mı?”

Gazete, askeri uzman Viktor Baranets’in “Rusya bir silahlanma savaşına hazır mı?” Başlığıyla manşetlere taşıdı. Başlığın geri kalanında bunun nedenleri “Hayır” ifadesi kullanılarak okuyuculara aktarıldı. “Gürcü ordusunun direnişini Ağustos 2008’de 5 günde kırdık. Evet, başarılı oldu. Ama kendimizde eksiklikler gördük. Rus ordusunun reformunun Kırım ve Suriye’deki düşmanları ve teröristleri etkisiz hale getirmede doğru yolda ilerlediğini gösteriyor. Ancak Rusya’nın havacılık yatırımlarının sınırlı olduğunu ifade ederek, “Evet, son yıllarda yeni füzeler, uçaklar, denizaltılar, hava savunma sistemleri ve hipersonik sistemler şeklinde en modern silahlardan oluşan silah teknolojisine yatırım yaptık. Peki kendi İHA’larımız var mı? Savaş durumunda “Düşmanı bekle, savaş uçaklarımız henüz hazır değil” deyimleri kullanılıyordu.

Azerbaycan’ın Türkiye’deki başarısı

Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmalarda İHA ve insansız hava araçlarının etkisine ilişkin Rus askeri uzmanı, “Azerbaycan ordusundaki silah envanterinin yüzde 95’i Sovyet Silah Sistemleri ile donatılmıştır. Türkiye’den Bakü’yi tanıyan uzmanların Bayraktar sihai’yi son yıllarda TB2 tipini koruduğunu söyledi. Bunlar Karabağ’da başarı getiren teknolojiler ”dedi. Rus askeri uzmanı Bayraktar, silahlanma görüntülerini izlediğini ve görüntüleri bilgisayar grafikleriyle süslenmiş bir video oyununa benzettiğini söyledi.

Erhan Altıparmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi