Türk Eximbank’tan İhracatçıya 380 milyon Euro’luk yeni kaynak

Türk Eximbank’tan İhracatçıya 380 milyon Euro’luk yeni kaynak
12:00 - Haziran 29 2020 Pazartesi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası Grubu’nun garantisi olan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’nın (IBRD) ana miktarının yüzde 50’sini garanti ettiği 380 milyon Euro’yu buldu. 26 Haziran 2020. için bir anlaşma imzaladığını bildirdi.

Standard Chartered Bank, ING Bank ve Societe Generale’ın katılımıyla yapılan 2 yıllık iade edilmeyen 10 yıllık bir işlemin toplam maliyetinin 6 ay Euribor + yüzde 2,83 olduğunu belirten Bakan Pekcan, söz konusu fonun mevcut koşullar altında eurobond meselesi. daha uygun bir maliyetle sunulmasına dikkat çekti.

Küresel olarak, 10 yıllık dönemdeki mevcut salgında bu işlem Türkiye’nin uluslararası piyasalara olan güvenini başarıyla tamamladı ve bir kez daha arzın kapsamı olan Pekcan’a, ihracatçılara işletme sermayesi ve sermaye için 10 yıla kadar vade verileceğini vurguladı. finansman harcamalarının yeni bir kredi penceresi açacağını ifade etti.

“Türkiye’de bir ilk, dünyanın ikinci süreci”

Dünya Bankası’ndan bankacılık sektörünün yapısı bakımından kısmi kredi garantisi altında kaynak yapıldığında, Türkiye’de ve dünyada pek çok inşaatta Pekcan’a çarpan ikinci işleme benzer.

“Dünyadaki benzer bir yapıdaki ilk işlemden daha düşük bir garanti oranına sahip olmasına rağmen, Türk Eximbank’ın sağladığı kaynakla ve bankanın piyasa koşullarında benzer vadelerde tahvil ihraçuna göre 3 yıllık bir vadeye ulaşmıştır. Covid-19 salgını. puan fiyat avantajı elde edilmiştir. Kredinin yapısı, yaklaşık 3 aylık müzakerelerin ardından Dünya Bankası’na ek olarak yapılandırılmış finans ve yatırım bankacılığı alanında uzmanlaşmış toplam 19 uluslararası finans kuruluşuyla görüşülerek oluşturulmuştur. ”

Yüzde 70’i KOBİ’lere sunulacak ve yeni ihracatçılara odaklanacak

Kredinin tamamının Türk Eximbank’ın yeni sürdürülebilirlik süreci kapsamında değerlendirileceğini açıklayan Bakan Pekcan, “Kredinin yüzde 70’i KOBİ’lerin finansmanında kullanılacak. Bu bağlamda yeni ihracatçılara odaklanmayı hedefliyoruz. Kredinin en az yüzde 10’u, Dünya Bankası ile cinsiyet eşitliği ilkesi ile geliştirilen yeni “Kadın Katılımı” tanımı kapsamında değerlendirilecek şirketlere sağlanacak. ”

12 Haziran 2020’de Dünya Bankası tarafından onaylanan ve maksimum 250 milyon Euro garantili toplam 500 milyon Euro’luk finansman kurulması çerçevesinde Pekcan, Türk Eximbank’ın 10 yıla kadar benzer bir yatırım yaratmasını da sağladı. , uygun maliyetli, önümüzdeki dönemde 120 milyon Euro kaynak. bunun mümkün olabileceğini bildirdi.

Pekcan, Türk Eximbank’ın ihracatın orta / uzun vadeli finansmanına desteğini artırmak amacıyla Dünya Bankası gibi ulusötesi kurumlarla işbirliğini artırarak uzun vadeli, düşük maliyetli kaynaklar sağlama çabalarını sürdürmeyi planladığını ve kaynağın ihracatçılara faydalı olmasını diledi.

Neşra Durmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi