Trump ve Biden’ın ilk düello tartışmalıydı

Trump ve Biden’ın ilk düello tartışmalıydı
11:00 - Eylül 30 2020 Çarşamba

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat Aday Joe Biden, 3 Kasım’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ilk canlı televizyon tartışmasında kozlarını paylaştılar. Tartışma sırasında adaylar sık sık birbirlerini kestikleri için moderatör Chris Wallace tarafından uyarıldı.

Trump’ın Yargıtay’a seçim öncesi aday göstermesiyle başlayan tartışmada Trump, Amy Coney Barrett’in harika bir yargıç olacağını söyledi. Biden, “Tehlike orada, başkanın da belirttiği gibi, aslında Obamacare’den kurtulmak istiyor. Sağlık sigortasını yok etmeye çalışıyorum. Şimdi anayasa mahkemesi bunu yapmaya çalışıyor. Bu, 20 milyon kişiyi sağlık sigortası hakkından hapiste bırakacak. Gösterdiği aday son derece iyi görünüyor. Sağlık sisteminin anayasaya uygun olmadığını belirtiyor. Yani burada bir tehlike var. Hamile kadınlar çok daha fazla ödemek zorunda kalacak. Benim önerim, sağlık sigortasını genişletmemiz gerektiği. Bunu 23 meslektaşımızla zaten konuştuk. Benim önerim doğrultusunda özel sağlık sigortaları devam edecek ”dedi.

Chris Wallace, başkan adaylarına ABD’de 7 milyondan fazla koronavirüs vakası görüldüğünü ve 200.000’den fazla can kaybının görüldüğünü hatırlatarak koronavirüsle mücadele planlarını sordu. “Başkanın planı yok” dedi Biden, “Bu krizin Şubat ayında ne kadar ciddi olacağını biliyordu. Peki ne yaptı? İnsanları uyarmak yerine harekete geçmedi. Halkı paniklemek istemedi. Aslında, paniğe kapıldı, bize ne dedi, ne yaptı dedi, o sırada ne yaptı o sürekli bekledi, hala planı yok ”dedi.

“Sizi dinleseydik, 200 bin değil milyonlar ölürdü” dedi Trump, “Çin, Rusya ve Hindistan’da kaç kişinin öldüğünü bilmiyorsunuz. Çünkü size gerçek rakamları söylemiyorlar. “Sınırları kapattığımda bana yabancı düşmanı dedin. Birçok demokratik vali de harika bir iş çıkardığımı söyledi. İnanmıyorsan kayıtlara bak. Yanımda olmayanlar bile bunu söyledi” dedi.

Tarihin en büyük ekonomisini inşa ettiklerini belirten Trump, “Bunu Çin vebası nedeniyle kapattık. 204 bin kişi hayatını kaybetti. Bir kişi bile ölmemeli. Bu Çin’in suçuydu. Şu anda 10 milyondan fazla insan 4 ayda istihdam gücüne yeniden katıldı. Tarihte benzeri görülmemiş bir rekordu. Biden seçilirse ülkeyi kapatacak. Kapatılan eyaletleri görün. “Eyaletleri açmamız gerekiyor.” Biden, Trump’a şu sözlerle yanıt verdi;

“Onun gibi milyonerler ve milyarderler işlerini son derece iyi yapıyor. Milyarlarına milyarlar kattılar. Çünkü vergi teklifinden dolayı pazara odaklanıyor. Küçük şehirlerde işinize odaklanıyorsunuz. Bu şahıs toplam 750 dolar vergi ödedi. Göreve başladığından beri işsizliği bu kadar artıran ilk ABD başkanı olacak. İşini kaybedenler aslında ön saflarda savaşan insanlar.

‘İşlerimizi açalım’ diyor. Neden ekonomiyi açmak istiyor? Neden Amerikan halkına odaklanmak istemiyor? ABD corona virüs krizi olmadan yönetilemez. Okulları güvenli bir şekilde açmak çok para gerektirir. Maskelerin verilmesi gerekiyor. Amerikan halkının ihtiyaçlarını görmezden geliyor. “

İnsanların okul açılmasını istediğini söyleyen Trump, “Kimse devletinin kapatılmasını istemiyor. New York hayalet bir şehre dönüştü. “İnsanlar işyerlerinin açık olmasını istiyorlar” dedi. Biden, Trump’a “insanlar güvende olmak ister” sözleriyle yanıt verdi.

Trump, Moderatör Wallace, “Bu yıllarda 750 $ gelir vergisi ödediğiniz doğru mu?” “Gelir vergisi olarak milyonlarca dolar ödedim. Seçim kuruluna gidin, 118 sayfalık bir rapor var. Sahip olduğum her şeye sahip ”.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi