Trump, Türkiye’nin yeni savunma bütçesini veto edeceğini duyurduğu yaptırımlar dahil

Trump, Türkiye’nin yeni savunma bütçesini veto edeceğini duyurduğu yaptırımlar dahil
00:12 - Aralık 14 2020 Pazartesi

ABD Senatosu geçtiğimiz günlerde, Kuzey Akım 2 boru hattından Türkiye’ye ve Rus S-400’e, füze savunma sisteminin satın alınması nedeniyle yaptırımların önünü açtı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) Taslağı 84-13 olarak kabul edildi. Tasarıda ayrıca 740 milyar dolarlık bir savunma bütçesi, 12.000 ABD askerinin Almanya’dan çekilmesi, Ukrayna’ya daha fazla silah satışı ve Rusya-ABD askeri işbirliğinin yasaklanması yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesaplarını Türkiye üzerinden paylaşarak S-400 füze savunma sistemine, veto edeceğini söylediği için yaptırımların önünü açan bir yasa tasarısı satın aldı. Trump, “Yeni savunma bütçemizin en büyük kazananı Çin! Veto edeceğim ”dedi.

Başkan Trump tasarıyı veto ederse, Senato ve Temsilciler Meclisi’ne geri gönderilecek. Trump’ın vetosu, hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da üçte iki oyla geçersiz kılınabilirken, NDAA doğrudan yasal hale gelecektir. İki partinin desteği nedeniyle, yasa pek çok kişi tarafından “veto korumasına yakın” olarak görülüyor.

Öte yandan Başkan Trump, Kongre tarafından 1996 yılında İletişim Düzenleme Yasası’nın bir parçası olarak kabul edilen 230. bölümün yürürlükten kaldırılmasını içermediği sürece NDAA’yı imzalamayacağını duyurdu. Başkan Trump, kullanıcılar tarafından “ulusal güvenlik amacıyla” bu bölümün kaldırılmasını istiyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi