Trump, Putin Müzakereleri Reddederse Rusya’ya Yeni Yaptırımlar Uygulayabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen bir basın toplantısında, teknoloji devleri OpenAI, SoftBank ve Oracle ile birlikte ABD’de yapay zeka altyapısını güçlendirmek için ‘Stargate’ adını verdikleri bir ortak girişim başlatacaklarını açıkladı. Toplantıya OpenAI CEO’su Sam Altman, SoftBank CEO’su Masayoshi Son ve Oracle CEO’su Larry Ellison da katıldı. Trump, bu projenin ABD ekonomisine en az 500 milyar dolarlık bir yatırım getireceğini ve 100 bin kişiye iş olanağı sağlayacağını belirtti.
Trump ayrıca, enerji altyapısının projenin ilk odak noktası olacağını söyledi ve ‘Bu ülkede kalmanın önemini ve burada gelişmeyi desteklemenin önemini’ vurguladı.
Rusya’ya ek yaptırımlar gündemde
Basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna krizini sona erdirmek için müzakere masasına oturmaması halinde Rusya’ya ek yaptırımların uygulanabileceğini belirten Trump, bu konuda ‘muhtemel göründüğünü’ ifade etti. Ayrıca, ABD’nin Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğini ve yakında Putin ile bir görüşme gerçekleştireceğini dile getirdi.
Trump, Avrupa Birliği’nden Ukrayna’ya daha fazla destek gelmesi gerektiğini ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile barış anlaşması üzerine görüşmeler yaptığını da ekledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den Ukrayna’daki durumu sonlandırmak için daha aktif rol almasını beklediğini belirten Trump, Xi’nin bu konuda yeterince etkili olmadığını söyledi.