Trabzon kırmızı alarm veriyor

Trabzon kırmızı alarm veriyor
13:00 - Kasım 29 2020 Pazar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Trabzon dahil 15 ilde vaka sayısının yüzde 50 ile 100 arasında arttığını, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki poliklinik hizmetlerinin kaldırıldığını, hastanede ise sadece Covid hastalarına hizmet vermeye başladığını belirtti.

Trabzon’da vaka sayısının artması nedeniyle Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta vatandaşlara seslenerek tedbirlerin alınmasını talep ederek, “Sayımız maalesef yüksek, bizi asıl korkutan vakalarımızın artması. Vakalar gücümüzü ve kapasitemizi aşacak bir düzeye doğru gidiyor. “

Rakamlarımız ciddi boyutlara ulaşmaya başladı

Türkiye’de Trabzon’da son günlerde yaşanan vakaların arttığını hatırlatan Usta sıralamalarını hemen ön plana çıkaran “Sayın Bakanımız olarak Türkiye’de maalesef cepheye doğru çıkmaya başladık. Rakamlarımız ciddi oranlara ulaşmaya başladı ve Giderek artan bir trendimiz var maalesef bu bizi rahatsız ediyor; sağlık çalışanlarının yükünü hem endişelendiriyor hem de artırıyor.Maalesef sayılarımız yüksek, sayılarımız görece korkuyor, böyle düşünebiliriz, gerçekten bir sorunla karşı karşıya değiliz. Şu anda üstesinden gelemediğimiz rakamlar bu rakamlar birçok ilimizde daha büyük sorunlara yol açabilir.Bizi asıl korkutan yükseliş eğiliminde olmasıdır.Gücümüzü ve kapasitemizi aşan bir seviyeye ulaşırsak ilerliyoruz. Bu sınırlara çok yaklaştık, bu nedenle bundan sonraki süreç yönetilemez hale gelebilir. “Kaygı ve korkumuz bu seviyede” dedi.

Hastane Covid hastalarına hizmet veriyor

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki poliklinik hizmetlerinin kaldırıldığını ve hastanenin artık Covid hastaları için tamamen organize olduğunu belirten Usta, “Covid hastalarını yönetmek için özel ekipman gerekiyor. Hem personel hem de birimler açısından. Diğer hastalarla birlikte yönetemezsiniz çünkü bulaşıcılık çok yüksektir. Ayrıca mekanları ayırmaya çalışıyorduk. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 3-4 kez hepsini çevirmek zorunda kaldık. Yoğun bakım koşulları başta olmak üzere tüm illerde Covid hastalarını yönetmeye çalışıyoruz. Artık diğer hastalara yer bırakamayacağımızı gördüğümüz için onları Numune’ye ve oradaki poliklinik hizmeti de dahil olmak üzere diğer hastanelere taşımak zorunda kaldık. “Hizmet olarak, ister cerrahi ister diğer hastaların hizmet hizmetleri açısından, planlama kapsamında özel hastaneler, fakülteler, Fatih Devlet, Haçkalı Baba gibi hastanelerimizde tamir etmeye çalışıyoruz.”

“Herkes diğerini olumlu kabul edecek ve ona göre önlem alacaktır”

Vatandaşa daha duyarlı olmayı öneren Usta, vakaların artık ciddi bir düzeye geldiğine dikkat çekerek, “Özellikle vatandaşlarımız duyarlı olmalı. Artık ciddi boyutlara ulaşıldı. Bundan sonraki süreçte en azından maskelerin doğru kullanılması, mesafelere dikkat edilmesi, “bana hiçbir şey olmayacak ve benim hiçbir şeyim yok” dememek çok önemli detaylar. Her kim; Hiçbir şey söylemezse: Bundan emin olmalı ve kendisini bir virüs taşıyıcısı gibi algılamalıdır. Kurallara uymadığında, virüsü kesinlikle başkasına taşıyor. Herkesi test etme şansımız olmayacağından, herkes aynı semptomları vermediğinden ve herkes semptomlara neden olmadığından, o zaman herkes kendini pozitif kabul edecektir. Herkes diğerini olumlu kabul edecek ve ona göre önlem alacaktır. Ölçmek en kolay olanıdır. Bir sonraki süreç, yönetilemez bir boyuta ve sorunlu bir boyuta doğru ilerliyor. Lütfen herkes maskesini doğru kullanın, mesafeye ve temizliğe dikkat edin. Zorunlu olmadıkça evini terk etmemelidir.

Bazı vatandaşların duyuruları görmezden gelerek dışarıda dolaştığını kaydeden Usta, “Halkımızın bir kısmı hala duyarlı değil. Erişemiyor muyuz? Duyarsızlar mı, orada da başımız belada. Kendimizi de değerlendiriyoruz; Bir eksikliğimiz var mı merak ediyorum. Ama bunu her platformda paylaşıyoruz. Her platformda insana hassasiyet aşılamaya çalışıyoruz. Umarım onlar da hassas olurlar. İnşallah hastanelere düşmeden duyarlı olurlar ”dedi.

“Corona Yardım Hattına günde yaklaşık 700 çağrı geliyor”

Vatandaşların çağrı merkezini arayarak Covid ile ilgili sorunlarını öğrenebileceklerini kaydeden Usta, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Çağrı merkezimizi en başından beri kurmuştuk. 230 55 88 numaralı telefon haftanın 7 günü 08-24 arası açıktır. Ekip sayımızı kademeli olarak artırdık. Şu anda 2 ayrı mekanda 10 kişi ile hizmetimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Tüm sağlık sistemindeki sorunlara buradan çözüm bulmak kolay değil. Bu süre zarfında her zaman 10 sağlık çalışanını dahil etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tarladan indirgiyoruz. Sırf vatandaşlarımızın sorularını cevaplamak için. Bunu daha da artıracak bir durum olduğunda, sahadan daha fazla sağlık profesyonelini çekmemiz gerekiyor. Buraya neden bir sağlık çalışanı atanır? Çağrılabilir. Çünkü arayanlar sağlıkla ilgili sorunlarını dile getiriyorlar. Onlara çare olması için sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekip oluşturmalıyız. Şimdi oluşturduğumuz bu sistem ile günde 600-700 kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Herkesin sahip olduğu Covid ile ilgili ne tür sorunlar olursa olsun, çalışanlarımızın verdiği cevaplar doğrultusunda kendilerini arar ve şekillendirir. Bu hizmet ile insanların kaygılarının biraz daha azaldığını görebiliyoruz. Bu nedenle bunu da önemsiyoruz. Özellikle vatandaşı bu konuda duyarlı olmasını ve gereksiz yere meşgul etmemesini rica ediyoruz. Vakalar arttıkça insanlar sadece çevrelerinde veya evde vakaları gördüklerinde hassaslaşıyor ve sonra telefonları ellerine alıyorlar. “

Bekir Koca – Ozan Köse

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi