Toplamak yasaktır, kilogramın fiyatı dudakları yapar

Toplamak yasaktır, kilogramın fiyatı dudakları yapar
11:00 - Temmuz 4 2020 Cumartesi

Orkide familyasına ait olan ve dağlık veya çayırlık alanlarda kendiliğinden yetişen Salep bitkisinin birçok faydası biliniyor. Öksürük, bronşit ve soğuk algınlığı gibi göğüs hastalıklarına iyi geldiği bilinen Salep bitkisi de dondurma yapımında kullanılır. Kış aylarının vazgeçilmez parçalarından Salep, sizi çıldırtıyor. Kilogram fiyatı 900 Türk lirası olan salbi almak ve tüketmek hem sağlam bir bütçe hem de cesaret gerektirir. Fiyatı altında rekabet eden bu bitki, vatandaşlar tarafından gram cinsinden satın alınır.

Yetkisiz koleksiyoncular için ağır ceza

Bitki toplayıcısına 73 bin TL ceza verildiği için bitki türü yok olma tehlikesi altında. Sivas’ta bir nakli olan Sefa Korkmaz, salebinin tırtıklı bir bitki olduğunu ve sadece tomurcuk kısmının kullanıldığını ve soğanla birlikte koleksiyonun türlerin yok olmasına neden olduğunu belirtti. Korkmaz, “Tomurcuk kısmı da iki tomurcukta ikiye ayrılır. Bilinçsiz olarak toplanan çift tomurcuklar vardır ve toprakta tekrar büyümesi olası değildir. Saleb kullanım alanları oldukça geniştir. Kışın, iç ısıtıcı bağışıklık arttırıcı bir içecek olarak kullanılır. Aynı şekilde yüksek kıvam arttırması nedeniyle yaz aylarında dondurmada da kullanılır. Salep, şehrimizde bile tüm alanlarda eğitim verebilir. İklim koşulları izin verdiği sürece, herhangi bir ortamda yetişmek mümkündür. Ancak, salebin toplanması ve işçiliğinin yüksek maliyeti nedeniyle bunlar her türlü fiyata yansıtılmaktadır. Orijinal salepin tek bir topak olarak toplanması nedeniyle bunun yüksek fiyatlara yansıdığı görülmektedir. ”

Geniş uygulama yelpazesi

Halep bitkisinin tomurcuk kısmının iki tomurcuklara ayrıldığını belirten Korkmaz, “Bilinçsiz olarak toplanan çift tomurcuk var ve toprakta tekrar büyümek mümkün değil. Saleb kullanım alanları oldukça geniştir. Kışın, iç ısıtıcı bağışıklık arttırıcı bir içecek olarak kullanılır. Aynı şekilde yüksek kıvam arttırması nedeniyle yaz aylarında dondurmada da kullanılır. Salep, şehrimizde bile tüm alanlarda eğitim verebilir. İklim koşulları izin verdiği sürece, herhangi bir ortamda yetişmek mümkündür. Ancak, salebin toplanması ve işçiliğinin yüksek maliyeti nedeniyle bunlar her türlü fiyata yansıtılmaktadır. Orijinal salepin tek bir topak olarak toplanması nedeniyle bunun yüksek fiyatlara yansıdığı görülmektedir. ”

Güncel fiyat 900 TL

Saleb’in bilinçsiz toplanması nedeniyle yasakların uygulandığını söyleyen Aktarcı Sefa Korkmaz, saleb’in genel olarak iki yumru olduğunu ve bunlardan birinin toprakta bırakılması gerektiğini belirtti. Korkmaz, bu kuşağın kuşağını transfer etmek için yapılması gerektiğini söyledi, “Bu nedenle toplandığında toprağa bir daha yetişmek mümkün değil, aynı zamanda biraz daha fazla işin rahatlığını da ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Devletimizin bu konuda yüksek yaptırımları var. Bunu da çok olumlu buluyoruz. Cari fiyatı 900 Türk lirası. Tabii ki yan ürünleri var. Fiyatlar şekerli salep, orta saf salep ve tam saf salep olarak değişebilir. Elimizde olan Salep, tamamen bir yumru şeklindedir. Götürü doğrudan kendimiz kırıp tekrar toz haline getiririz. Dediğim gibi, fiyatlar saflığa göre değişebilir. ”

Ölçeğin tatlı bir kaşığın ucu kadar ortalama bir litre sütün içine yerleştirildiğini belirten Sefa Korkmaz, saf salebin çok yüksek kıvamı nedeniyle diğer saleplerden oldukça ayırt edebileceğini ve bu oranın yüzlerce katından fazla geçerli katman.

Demet Karakuş – Mustafa Koçyiğit

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi