Ticaret Bakanlığı’ndan ‘efsanevi Cuma indirimleri’ hakkında açıklama

Ticaret Bakanlığı’ndan ‘efsanevi Cuma indirimleri’ hakkında açıklama
15:00 - Kasım 8 2020 Pazar

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yılın belirli dönemlerinde “efsanevi Cuma indirimleri”, “harika Cuma indirimleri”, “süper Cuma indirimleri” gibi isimlerle çeşitli ürün gamlarında çeşitli indirimler yapıldığı hatırlatıldı. özellikle Kasım ayında. Corona virüsü salgınının etkisiyle tüketicilerin erişim kolaylığı nedeniyle online mesafeli alışverişi tercih ettikleri, çok çeşitli ürün ve türlere ve daha düşük fiyatlara zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın ulaşabildikleri ancak online alışverişin Özellikle belirli özel günlerde yanıltıcı indirimler, lojistik süreçlerde aksaklık yaşanması, kötü niyetli satıcılar tarafından ayıplı mal gönderimi veya bedelinin tahsil edilmesi ve mal gönderilmemesi, cayma hakkını kullanmaması belirtildi.

Bu kapsamda tüketicilerin mağdur olmamak için taraf olacağı mesafeli sözleşmeler ile idari yaptırımlardan kaçınmak için bayi veya sağlayıcı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanmıştır:

“Tüketicilerimiz alışveriş yapmadan önce ihtiyaçlarını karşılayacak ve bütçeleri ile harcamaları arasındaki dengeyi sağlayacak mal veya hizmetleri eksiksiz ve doğru bir şekilde belirlemeli, satıcı veya sağlayıcıya ilişkin iletişim bilgileri, vergi kimlik numarası, MERSİS ve ETBİS kaydı ve gerekirse , şikayet platformları ve satıcı / sağlayıcı müşteri hizmetleri vb. gerekli sorgulamaların yapılması; satışa sunulan ürünün fiyatının, özellikle standart ürünler için diğer satıcı veya sağlayıcıların fiyatları ile karşılaştırılması, SSL sertifikası gibi seçenekler olup olmadığının kontrol edilmesi, Alışveriş, sosyal medya kanalları için güvenli ödeme yöntemleri olan 3 boyutlu güvenlik veya sanal kart ödemesi Satıcı veya sağlayıcının web sitesinin, üzerinden yönlendirilen web siteleri, satıcı / sağlayıcı unvanı, açık adres dahil yönlendirildiğinin adres çubuğundan kontrol edilmesi Mevzuatta ödeme işlemi öncesi, ön bilgi verilip verilmediğinin kontrol edilmesi, g diğer ayrıntılı iletişim bilgileri, mal veya hizmetler için ödenecek toplam tutar, cayma hakkı ve çarelere ilişkin ayrıntılar ve aynı ürünün fiyatının başka satıcılarda veya tedarikçilerde iddia edilen indirimlerin doğruluğu hakkında soruşturma yapılması özel günler. önemli.”

Satıcılar ve sağlayıcılarla ilgili olarak, “Tüketiciler ile sözleşme yapılmadan önce, tüketici mevzuatındaki yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla ön bilgiler yazılı veya kalıcı bir veri deposu ile tüketiciye iletilir, teslim veya ifa, cayma hakkının kullanılması ve mevzuatta belirtilen bedelin iadesi, Cayma hakkının herhangi bir masraf veya yükümlülük altına girmeden 14 gün içinde kullanılması halinde, tüketicinin maliyeti olacaktır. mesafeli satışa konu mal veya hizmetler için ödenen siparişler, tüketicinin mağduriyetine neden olmamak için stokta kalmama, tedarik edilememe, stok ve ürün temini gibi nedenlerle iptal edilir. aşamalara dikkat “uyarıları yapıldı.

“İndirimli satışlar ile ilgili olarak indirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ve satışa sunulan mal veya hizmetlerin miktarı sınırlı ise bu tutar açık ve anlaşılır bir şekilde indirimli satış ilanlarında belirtilmelidir. İndirimli satılacak mal veya hizmetler Diğer bir deyişle tüketiciyi yanıltmadan veya gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulandığı izlenimini vermeden, yapılan indirimin tutarı veya oranı önceki fiyat üzerinden hesaplanır. İndirimin ispatından satıcı veya reklamverenin sorumlu olduğu indirimli fiyat İndirimli fiyatın uygulanması için bir zaman ve stok limiti varsa web sitesinde ve ilanlarda açıkça belirtilmelidir.

Bu kapsamda Bakanlık, bu konulardaki çelişkilerin tespiti halinde gerekli idari yaptırımların uygulanacağını vurgulayarak, “Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, özel indirim günlerinde de incelemeler başlattı. Uyuşmazlıkların çözümünde parasal limitler Mesafeli sözleşmelerde haklarını kaybeden müşterilerimiz Tüketici Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemelerine başvurmalıdır. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi