TFF Başkanı Nihat Özdemir: ‘Yüzde 50 seyirci kapasitesi talebimizi Sağlık Bakanlığı’na ilettik’

TFF Başkanı Nihat Özdemir: ‘Yüzde 50 seyirci kapasitesi talebimizi Sağlık Bakanlığı’na ilettik’
21:00 - Ekim 21 2020 Çarşamba

Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Derneği Vakfı, yayıncıların yüzde 50’sini devlete kabul eden ve önümüzdeki spor hukuku konularını görüşmek üzere Hasan Doğan Nehri Kamp Eğitim Merkezi’nde toplantılar düzenledi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve Birlik Kulübü Başkanı Mehmet Sepil düzenlenen toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu. İlk olarak konuşan TFF Başkanı Nihat Özdemir, yayıncıdan sözleşmedeki tüm kanaatleri yerine getirmesini talep ettiklerini belirterek, “Yayıncı ile ilişkilerimizi ve bununla ilgili aldığımız kararları bildirmek istiyoruz. Bu yıl 4. yıl olan yayıncı ile ilgili sözleşmemizde maalesef şu ana kadar bir mutabakata varamadık. Son 3 yılda yayıncı tüm yükümlülüklerini son kuruşa kadar yerine getirdi. Ancak bu yıl 500 milyon TL ödedi ve bu yıl tek başına ödeyeceği yüzde 25’lik avansı telafi etti. Kulüplerin haklarıyla orantılı olarak kulüplerimize aktardık. Bugün verdiğimiz karar; sözleşmemiz devam ediyor. Yayıncının TFF ile yaptığı sözleşmenin tüm maddelerine harfiyen uymasını istiyoruz. Dün noterden gerekli tebliği yayıncıya gönderdik. Yayıncının artık sözleşmedeki tüm maddelere uymasını beklediğimizi söyledi.

“Yüzde 50 seyirci kapasitesi talebimizi Sağlık Bakanlığına ilettik”

İzleyicilerin yüzde 50 kapasite ile oynanması için Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’na gerekli başvuruyu yaptıklarını belirten Başkan Özdemir, “İkinci noktamız ise seyirci ile futbol oynamanın güzel olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bugüne kadar sadece localarımızda yüzde 50 kapasite kullanmaya karar verdik ve bunu ilan edip uygulamaya koyduk ama bu yeterli değil. Çünkü UEFA’nın istediği maçların seyircilerle oynanmasını talep ediyoruz. Ayrıca Başakşehir ve Sivasspor bizi Avrupa’da temsil ediyor. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Başakşehir Sivasspor, Avrupa Ligi’nde Türkiye’yi temsil ediyor. Önümüzdeki hafta Çarşamba günü Başakşehir’den Paris Saint-Germain ve Sivasspor, Perşembe günü İsrail’in Tel Aviv takımıyla maç yapacak. UEFA’nın kararı ilgili ülkelerin resmi kuryeleri tarafından da karara bağlanırsa maçların yüzde 30 seyirci ile oynanmasına karar verildi. Lig ve Süper Lig Kulüpler Derneğimiz olarak istediğimiz partnerlerimize, Hırvatistan ve Sırbistan ile Avrupa maçlarımızla oynanacak Türkiye Kupası, milli maçımızın yüzde 30 kapasite ile oynanmasını rica ediyoruz. Bu konudaki talebimizi Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’na resmi olarak ilettik ve cevabını bekliyoruz. Bu kararın bir an önce gelmesi ile hem kulüplerimizin hem finansal hem de futbolun gelişmesini talep ediyoruz ”dedi.

“Spor Hukukundaki bazı maddelerin değiştirilmesini istiyoruz”

Çıkarılacak Spor Kanunu ile ilgili konuşan Başkan Özdemir, şu açıklamaları yaptı:

“Üçüncü konumuz şu anda Meclis’te gündemde olan görüşlerimiz. TFF ve Kulüpler Derneği Vakfı olarak, kulüplerimize fayda sağlamayan ve federasyona hizmet etmeyen pek çok güzel yönümüzün yanı sıra çok çeşitli görüşlere sahip olduğumuzu Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerine ilettik. Bu konuda en büyük hedefimiz olan ortaya çıkmak istediğimiz spor hukukunda hem kulüplerin hem de federasyonumuzun işleyişinde herhangi bir aksaklık istemiyoruz. Pandemiden sonra kulüplerimiz çok zor günler yaşıyor. Yaklaşan spor yasası ile diğer kulüplerimizin yönetiminde sorun yaşarsak bu daha fazla sorun yaratacaktır. Bu bakımdan TFF ve Kulüpler Derneği olarak bu yasanın sürece zarar vermesini istemiyoruz ve kulüplerimizin daha rahatlatıcı makale değişiklikleri yapmasını istiyoruz. “

Mehmet Sepil: “Yayıncıdan sözleşme şartlarına uymasını talep ediyoruz”

Öte yandan Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil, yayıncı ile anlaşmaya varılamamasıyla ilgili olarak, “Birkaç saattir futbol ekonomisinin ne kadar zor olduğunu tartışıyoruz. Corona virüsü ile kulüplerin gelirlerinde çok ciddi düşüş yaşandı. Sadece Türkiye’de değil dünyanın tüm ülkelerinde. Kulüplerin ana gelirlerinden biri televizyon yayın gelirleri, ikincisi ise maç günü gelirleridir. Başkanın burada da söylediği gibi 4. yılı olan yayıncı sözleşmemizde 5. haftayı oynamamıza rağmen henüz almamız gereken paranın tamamını almadık. Bu konudaki rakamlar üzerinde fikir birliği yoktu. Sözleşme 3 yıl önce imzalandığında yarım dolar yarı TL olarak imzalanmıştı. Son yıllarda ekonomide hızla yükselecek toplam dolarların önemli bir miktarı Türkiye’de çoktan düşmüştür. Dolayısıyla sözleşme bu korumayı tek bir yerde sağladı. Yayıncı geçen yıl bir talepte bulundu. Salgınla ilgili olarak uğradıkları zararı tazmin etmek istediler. TFF ve Kulüpler Birliği’nin onayına katıldılar. Üstüne indirim yapacak bir durumumuz yok. TFF aracılığıyla yayıncıdan şunları talep ettik; “Sözleşmenin şartları ne olursa olsun, aynen takip edilmesini talep ediyoruz.”

“Yüzde 50 seyirci kapasitesinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz”

Başkan Mehmet Sepil, kulüplerin maç günü gelirlerini sağlayabilmeleri için yüzde 50 kapasite ile seyirci alınması gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Spor bakanımızın desteği ve federasyon başkanımızın çabalarıyla geçen hafta seyircilerin yüzde 50’si localara götürüldü. Bu iyi bir başlangıç ve iyi bir testti. Gördüğünüz gibi kimsenin korkmaması gerektiğini de deneyimledik. Testi 10 maçta başarıyla geçtik. UEFA’nın da belirttiği gibi beklentimiz kulüplerin ikinci aşamaya geçmesi için çok önemli. Öncelikle sağlığı biliyoruz ama dün ve bugün oynanan maçlara bakarsak, Şampiyonlar Ligi’nde adeta seyirci olduklarını görüyoruz. Bazı ülkelerde küçük kısıtlamalar olsa da, içlerinde bile belirli sayıda seyirci var. Beklentimiz bir an önce hayata geçmesidir. Kulüpler maç günü gelirlerini en azından belli bir oranda sağlayabiliyorlarsa ekonomik gelir elde etmeleri gerekiyor.

“Spor Hukuku için görüşlerimizi ifade etmek istiyoruz”

Başkan Sepil, yeni spor yasasının çıkarılması için kulüplerin görüşlerinin alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yıllardır bekleyen kulüpler hakkında bir yasa var. Bakanımız 1 – 1 buçuk ay önce futbol federasyonu ve Kulüpler Birliği’ne sordu. Yıllar içinde biriken pek çok mesele bu kanunda çözülmek istenmektedir. Bu çok zor ve önemli bir konu. Bu yasanın çıkarılmasını destekliyoruz ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı dahil tüm maddelerini kulüplerde tartışmak ve federasyonla masaya yatırmak istiyoruz. Kulüplerin görüşlerini birlikte değerlendireceğiz. Bakanımıza sunacağız. Bu sürecin sonunda tüm kulüpleri mutlu edecek ve aynı zamanda futbolumuzu geliştirecek yeni bir yasa ile karşılaştığımız sorunları yaşamamak için gidereceğiz.

Bora Akyol

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi