Telefon israfı ulusal serveti eritiyor

Telefon israfı ulusal serveti eritiyor
12:00 - Ekim 22 2020 Perşembe

Devam eden Covidien-19’un yanı sıra salgının etkisiyle Türkiye’de dünya çapında ekonomik sorunlar da devam ediyor.

Türkiye’de tüketiciyi alışveriş yapan en yaygın ürünlerin başında akıllı telefonlar geliyor. Sürekli piyasaya sürülen yeni akıllı telefon modelleri, kullanıcıları ihtiyaçları olmasa bile telefonlarını yenilemeye zorluyor. Öte yandan düşük maliyetlerinden dolayı satın alınan ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayan telefonlar da milli servetin boşa gitmesine neden oluyor. Uzmanlar, telefonların öncelikle ihtiyaca göre satın alındığını ve kullanıcıların elindeki telefonların düşük maliyetli yükseltmelerle kullanılabileceğini vurguluyor.

“Harcadığımız sadece kendi paramız değil, milli servetimizdir”

Telefon satıcısı ve tamirci Korkmaz Sönmez, akıllı telefon satın alırken ihtiyacı tam olarak karşılayan seçeneklere yönelmek gerektiğini belirterek, “Salgın nedeniyle bir kriz dönemindeyiz. Bu nedenle giderlerimizin bir kısmını ayrı ayrı kısmamız gerekiyor. Telefon sektörü ile ilgili olarak; Bir telefona ihtiyacımız olduğunda gidip ihtiyacımız olanı almalıyız. 3 bin liralık telefon ihtiyacımı görüyor ama arkadaşımın 7 bin liralık bir telefonu var ve ben onu almak istiyorum. Durum böyle olunca kayıplarla karşılaşırız. Bunun diğer faktörleri ile birlikte harcadığımız sadece kendi paramız değil. Burada milli bir servet harcıyoruz. Öncelikle bu durumda ihtiyaçlarımızı belirlememiz gerekiyor. Telefonu oyun, iş veya kullanacağımız herhangi bir amaç için satın almalıyız. Pahalı telefonlar için bir servet ödemeyin diyoruz ama çok ucuz telefonlar almayın. “Bin liraya mal olan bir telefon alıyoruz ama ödediğiniz bedel ile hala zarar ediyorsunuz.”

“Küçük önlemlerle sahip olduğunuz iyi telefonları değerlendirebilirsiniz”

Akıllı telefon pazarının genişlediğini ve gereksiz alımların arttığını belirten Sönmez, telefonları kullanırken alınacak bazı önlemler ile ileride israfların önüne geçilebileceğini söyledi. Alınabilecek önlemlere değinen Sönmez, “Tasarruf etmek için ilk yapmamız gereken şey satın alırken israfı önlemek, sonra da kullanırken israfı önlemek. Aslında kullandığımız telefon güzel bir telefon, bu konuda yaptığımız bazı hatalı işlemler veya kazalar telefonumuzun boşa gitmesine neden olabilir. Bunlara gerek yok. Elimizdeki iyi telefonlardan ufak önlemlerle faydalanabiliriz. Örneğin, şarj ve kulaklık yuvaları kirle dolu. 2-3 haftada bir rutin temizlik ile düzeltebiliriz. Telefonlarda kullanmadığımız birçok uygulama var. Bunları silerek telefonun şarjının uzamasını, performansının artmasını ve ömrünün uzamasını sağlıyoruz. Çünkü telefon, insan yapımı ve insan beyni mantığıyla çalışıyor. Ne kadar çok doldurursanız o kadar yorulur ”.

“Hafıza yetersizliği, telefon değişikliğinin en büyük nedenlerinden biridir”

Akıllı telefonlardaki en büyük sorunlardan birinin hafıza yetersizliği olduğunun altını çizen Korkmaz Sönmez, bu sorunun hafıza kartı desteği ile aşılabileceğini ifade etti. Hafıza kartı alırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyleyen Sönmez, “Hafıza yetersizliği şu anda telefon değişiminin en büyük nedenlerinden biri. Çözüm olarak bellek kartlarını düşük maliyetle satın alıyoruz. Burada yapılan en büyük hatalardan biri kartları formatlamadan kullanmaktır. Bu şekilde kullanıldığında, onu takarsınız ve hafıza kartımın çalışmadığını söylersiniz. Ancak bir bilgisayar yardımıyla biçimlendirdiğinizde bu sorunu çözebilir ve telefonunuzu yükselterek kullanmaya devam edebilirsiniz. Buna da dikkat etmelisiniz; “32 gigabaytlık bir kartla 16 gigabayt taşıyacak bir telefonu desteklediğinizde, telefon daha da geriliyor.

Abdullah Güçlü – Şevket Can Çikot

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi