Telefon dolandırıcıları, dolandırdıkları kişileri bu şekilde seçer

Telefon dolandırıcıları, dolandırdıkları kişileri bu şekilde seçer
10:12 - Aralık 29 2020 Salı

Yaklaşık 6 ay önce Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Bürosu ekipleri vatandaşları arayarak kendilerini polis olarak tanıtarak, “Terör örgütü PKK ve FETÖ’ye yönelik operasyonda kimlik fotokopiniz yayınlandı. Bu nedenle araştıracağız. Evinizde altın veya para varsa polise verin biz de size gönderelim. Operasyondan sonra size geri verilecektir “Dolandırıcılık olaylarının artması üzerine harekete geçti. Polis, savcılıktan alınan teknik ve fiziki takip izni sonucunda çeteyi takip etmeye başladı.

Rehberden yaşlı isimler seçildi

Polis, çetenin Türkiye’deki tüm vatandaşların sırasıyla sabit telefonlarının tespit edildiği bir telefon rehberi aramaya başladığını düşünüyor. Zanlıların daha kolay dolandırılabileceğini düşündükleri yaşlıları ağlarına sürdükleri de belirlendi. Rehberde şüphelilerin bunu yaparken “Ayşe, Fatma, Emine, Mehmet, Mustafa, Ramazan, Ali, Hüseyin” gibi yaşlı olma ihtimali daha yüksek kişileri aradıkları belirlendi. Polis ayrıca şüphelilerin bu yöntemle 12 ilde 10 vatandaşın 900 bin lirasını dolandırdığını tespit etti.

Sahte polis parayı tanımıyor

Polis çetesinin Adana, İzmir ve Şanlıurfa ile bağlantıları olduğu ve İbrahim K. isimli şahsın başında Hüseyin B., Cuma A., Ali K., Eyüp Ç., Nabi D., Ömer Y. ve Emrah İ. Polis olduğunu belirledi ve vatandaşları arayarak aradı. Bu kişilerin yaşlı vatandaşları aldattıktan sonra herhangi bir şehirdeki aracıları arayıp bir kişiyi vatandaşa göndererek altın veya parayı aldığını tespit etti. Polis şüphelileri takip ederken 12 ilde 15 vatandaşın 914 bin lirasının dolandırılmasını engelledi. Şüpheliler bu tespitleri yaptıktan sonra 26 Aralık günü şafak vakti Adana, İzmir ve Şanlıurfa’ya baskın düzenledi. Polis şafak vakti evlere ikinci bir bakışla baskın düzenledi.

Polis baskını sırasında İbrahim K., Cuma A., Hamit A., Hüseyin B., Ali K., Eyüp Ç., Nabi D., Ömer Y., Emrah İ. Mehmet A., Nevzat K. ve Murat K. ile birlikte 16 şüpheli gözaltına alındı. Sorgulamada zanlılar sahte polis olmadıklarını ve kimseyi dolandırmadıklarını iddia etti. Şüpheliler, güvenlik kamerası görüntülerinde yer alan kişilerin kendileri olmadığını iddia etti. Sahte polis olduğu iddia edilen zanlılar, parayı alan kişileri tanımadıklarını iddia etti.

Şüpheliler sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler arasında İbrahim K., Hamit A., Hüseyin B., Ali K., Eyüp Ç., Nabi D., Ömer Y., Emrah İ. Mehmet A., Nevzat K. ve Murat K. tutuklanırken, Cuma A. ev hapsinden, 4 sanık ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Serkan Çetinkaya

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi