Teknolojiye Karşı Direnen El Süpürgeleri: Sivas’ta Son Teknoloji Robotlara Meydan Okuyor

Teknolojiye Karşı Direnen El Süpürgeleri: Sivas’ta Son Teknoloji Robotlara Meydan Okuyor
17:06 - Nisan 12 2023 Çarşamba

Sivas’ta ustaların yıllarca emek vererek ürettiği el süpürgeleri, günümüzdeki son teknoloji temizlik robotlarına karşı direniyor.

Geçmişte “İstanbul süpürgesi” olarak bilinen ve bir dönem popüler temizlik ürünü olan el süpürgeleri, günümüzdeki teknolojik robotlarla popülerliğini yitirdi. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayanların tercih ettiği el yapımı süpürgeler, sağlamlığı açısından makine süpürgelerin yerini hala koruyor. Ancak talebin azalmasıyla birlikte, el süpürgesi üreten atölyeler de bir bir kapanırken, Sivas’ın süpürge ustalarından bazıları teknolojiye karşı direnmeye devam ediyor.

“Robotla kapının önünü süpüremezsin”

El süpürgesi ustası Mahir Toraman, el süpürgesinin teknolojiye karşı direndiğini belirterek, “Yaptığımız meslek eskiden çok iyiydi ama şimdi tarih oldu. Eskiden bulunmaz bir temizlik malzemesiydi. Adı o zamanlar ‘İstanbul süpürgesi’ydi ve o zamanlar lüks bir üründü. Şimdi ise bu süpürgeyi benimsemiyorlar. Oysa bu süpürge yapımı ve emeği çok ağır. Emeğine göre fiyat biçilmez. Günümüzdeki robot süpürgelerin yeri ayrı, el süpürgesinin yeri ayrı. Robotla kapının önünü süpüremezsin, ancak el süpürgesi her zeminde kullanılabilir. Son teknoloji robotlara göre bulunmaz bir nimet. Talep çok az, genellikle garibanlar kullanıyor bu süpürgeleri. Ancak bu süpürgenin tarihi asla bitmez” dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi