Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne Depremzedelere Yönelik Ayrımcılık Nedeniyle Ceza
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Tekirdağ’da barınan depremzedelerin, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinin ardından otellerden çıkarılma teşebbüsü kamuoyunda büyük tepki çekti. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) raporuna göre, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararı, siyasi ayrımcılık içerdiği düşüncesini uyandırdı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, 16 Mayıs 2023 tarihinde depremzedelere sunulan geçici konaklama hizmetinin 21 Mayıs’ta sona ereceğini duyurmasının ardından, 115 depremzede hala otellerde konaklamaktaydı. Bu durum, belediyenin Haziran sonuna kadar hizmeti sürdürme kapasitesine rağmen, seçimlerden hemen sonra hizmeti sonlandırma çabası nedeniyle, hukuki güvenlik ilkesi ile çelişti.
TİHEK, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne 141 bin 934 TL tutarında ceza kesmiştir.
Kararda, depremzedelere sunulan konaklama hizmetinin sonlandırılmasının, barınma hakkına müdahale olduğu ve siyasi görüş temelinde ayrımcılık yaptığı belirtilmiştir. Bu nedenle, belediyeye yüksek miktarda para cezası uygulanmıştır.
TİHEK’in açıklamasında, depremzedelerin konaklama hizmetinin sonlandırılmasının, siyasi görüş ayrımcılığı içerdiği ve bu durumun depremzedeleri olumsuz etkilediği ifade edilmiştir. Ayrıca, belediyenin bu hareketi ulusal ve uluslararası yasalara aykırı bulunmuştur.
Halil Dağ
